Gå til sidens hovedinnhold

Kjærlighet har ingen grenser. Bortsett fra hudfarge.

Artikkelen er over 3 år gammel

Jeg opplever ofte det jeg vil kalle dagens aksepterte apartheid: «Jeg har aldri datet en mørkhudet dame. Ikke at jeg er rasist altså, det er bare ikke min type.»

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg er kommet ut av tellinga på hvor mange ganger jeg har hørt dette. Hvor mange ganger venner og bekjente bekjenner at de kategoriser sine seksuelle preferanser ut i fra hudfarge og etnisitet. Helt uten skam.

Det er altså sett på som helt uproblematisk å sortere bort potensielle partnere kun på bakgrunn av hudfarge. «Preferanser er medfødt», sier noen. «Det er individuelt og privat,» understreker andre. «Kjærlighetsapartheid», påstår jeg.

Under 40 prosent vil date mørke

Jeg bruker selv datingapper. Jeg er aktiv på Grindr, et nettsted for homofile menn. Der oppfordres det til å spesifisere hvilke etnisiteter en foretrekker. Mange tar seg også friheten til å understreke hva de ikke liker.

«No Asians», «No blacks», «No Arabs» er ofte å se på dette nettstedet. Jeg har likevel fortsatt til gode å se noen skrive «No Whites» på profilen sin.

Ifølge sosiolog og «matchmaker» Emma Tessler er ikke mennene på Grindr unike. Hun har intervjuet over 1000 single og sier at rundt 90 prosent har hudfargepreferanser. 89,9 prosent av disse ønsker å date hvite.

Tall fra en nylig britisk undersøkelse gjort av Yougov viser liknende resultater. De 5000 deltakerne fikk tildelt et hudfargespektrum, fra veldig lys til veldig mørk hud, hvorpå de skulle plassere sine preferanser. Åtte av ti svarte at de ønsker å date noen med veldig lys hud. Under 40 % svarte at de ønsker å date noen med veldig mørk hud.

Dette betyr altså at alle etnisitetene foretrekker hvite. Noe som passer med det jeg har fått høre av mine mørkhudete venninner. De sier at mørke menn ser på dem som andrevalget – at det er den hvite kvinnen som utgjør toppen av kransekaka.

LES OGSÅ: Suksess-restaurant på utkikk i Vestfold (+)

Skjønnhet i den hvites bilde

Hva kommer dette av? Det er bare å gjør et lite google søk, for eksempel på «sexiest people in the world», så får man svaret. Menneskene du får opp er veltrente, lettkledde og hvite menn og kvinner. Det gjenspeiler representasjonen av minoriteter i vestlig populærkultur. I alt fra reklamer til filmer og TV-serier er det sjeldent en ser ikke-hvite i hovedrollene. 

Selv om mange prøver å endre dette, er skjønnhetsidealene i vesten bygget i den hvite mann og kvinnes bilde, og det er mye som tyder på at våre seksuelle preferanser er konstruert deretter.

Sosial posisjon og klasse er viktig. Siden kolonitiden og slaveriet har ikke-hvite vært på bunnen av rangstigen i vesten. I dag blir annen hudfarge forbundet med innvandrere, som igjen blir assosiert med svakere sosioøkonomisk posisjon. Slik kan vi forstå tanken om minoriteter dater «oppover», hvis de dater «hvitt».

LES OGSÅ: Merry (81) fikk motorstans i rundkjøringen: – Bilene bare suste forbi (+) 

Mørke menn med stort «utstyr»

Den seksuelle rasismen er tosidig. Den fremmer nemlig også fetisjeringen av minoriteter.

Sosialantropolog Gloria Wekker argumenterer at europeere, gjennom århundrer med kolonitid og slaveri, skapte kulturelle og seksuelle bilder av menneskene i områdene de erobret. Hun påpeker at det i koloniene ikke ble ansett som voldtekt hvis offeret ikke var hvit. De var «villige» og «promiskuøse».

«Menn og kvinner som er oppfattet som den ‘fremmede’, slik som svarte, arabere og asiatere, er seksualiserte og med det forventet å være seksuelt tilgjengelige, nytende og ekstreme, med en større frihet i kroppene sine sammenliknet med hvite,» skriver Wekker.

Hun sier altså at når hvite har sex med mennesker av annen hudfarge er det ofte med forventninger basert på seksuelle stereotypier og fantasier.

Du har sikkert hørt om noen av disse fetisjerende stereotypiene. For eksempel den submissive, yndige asiatiske kvinnen, eller den kurvede, hyperseksualiserte mørke kvinnen. Hva med den alltid kåte og dyriske arabiske mannen? Eller den mørke «hingsten» med stort «utstyr» nedentil?

LES OGSÅ: Kristin dropper julevaska: – Jeg orker ikke stå på hodet for å lage den julen andre forventer 

Later som vi er fargeblinde

Rasismen er ikke begrenset til soverommet. I følge Harvard universitets Implicit Association Test (IAT) har 7 av 10 mennesker mer positive assosiasjoner til hvite mennesker enn til mørke mennesker.

Dette er trolig sterkt knyttet til ulike former forskjellsbehandling i det offentlige rom. For eksempel meldes stadig om etnisk diskriminering i arbeidsmarkedet og på boligmarkedet.

Dette er ukomfortabelt å snakke med om. Vi vil helst ikke innse at vi lever i et rasistisk samfunn. Vi peker mot Sør-Afrika og USA. De er de store stygge ulvene hva gjelder rasisme og fordommer. De få rasistene vi har her til lands er nazistene fra Odins soldater eller Den Nordiske Motstandstandsbevegelsen.

Men dette er en del av problemet. Vi er så engstelige for å bli beskyldt for å være rasister, at vi later som vi er fargeblinde. Dette bidrar dessverre til at vi ikke tar oppgjør med eksisterende rasistiske tankesett.

Les også

Takk til dere som bærer frem annerledesheten

 

Grenseløs kjærlighet

Hvis man ikke ønsker å være seksuell rasist, bør man starte med å innrømme at det er mest sannsynlig det du er. Dine seksuelle preferanser er ikke medfødte, private og individuelle - de er i aller høyeste grad konstruerte, kulturelle, strukturelle.

Slutt å reduser hele grupper mennesker med samme hudfarge til en «type». Og slutt å tro at det er greit å fetisjere ulike etnisiteter – nei, venninnen din er ikke sammen med en mørk mann på grunn av underlivet hans.

Vi bør i stedet trene på å utfordre fordommene og stereotypiene våre. En måte er å sette seg ned og lage en liste over ulike etnisiteter, og skrive ned stereotypiene og fordommene du og samfunnet har mot de ulike gruppene. Og hvorfor du ikke ville datet dem. For så å finne motargumenter som kan utfordre stereotypene.

Møt personer fra grupper du normalt sett ikke tror du er tiltrukket av. Tiltrekning er ofte påvirket av nærhet til en person og hvor ofte vi ser dem, så ved å øke mangfoldet til dem vi omgås med trener vi tiltrekningsevnene våre til å bli mer inkluderende.

På den måten kan vi endelig bane vei for et mer mindre rasistisk samfunn.

Og kanskje virkelig grenseløs kjærlighet.

Kommentarer til denne saken