Gå til sidens hovedinnhold

Netthets er ikke et problem kun i innvandringsmiljøer – det er et samfunnsproblem

Artikkelen er over 3 år gammel

Williams Gomes skrev nylig et innlegg om at folk med innvandrerbakgrunn skaper rasisme mot nordmenn, og brukte en facebookgruppe som grunnlag for å komme fram til den konklusjonen. Det mener jeg blir for dumt.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Før jeg går videre med innlegget er det viktig å understreke at Williams ikke har gjort noe som gjør at han fortjener denne hetsen, og at jeg selvfølgelig ikke syns at det er greit at han blir hetset og får disse stygge kommentarene han skriver om.

LES GOMES WILLIAMS' INNLEGG: Folk med innvandrerbakgrunn skaper rasisme mot nordmenn i Facebook-gruppe for utlendinger

Hvilket innlegg svarer Aram Akrim på?

15. februar publiserte Williams Gomes et innlegg på tb.no, som handlet om at det i en facebookgruppe, laget av og for innvandrere i Norge, kommenteres og deles innlegg av rasistisk karakter. Spesielt dårlig ut kommer kvinner og nordmenn, mener Gomes.

Selv er jeg veldig uenig med Williams på grunn av våres respektive politiske ståsted, men vi har allikevel klart å ha saklige diskusjoner under både valgkamp og skolebesøk.

Ingen arena for saklig diskusjon

Hovedproblemet her er at facebookgrupper ikke er stedet man henvender seg til for å få i gang gode, saklige diskusjoner. Dette ser man enda tydeligere ved at Facebook ofte havner i trøbbel i kjølvannet av at de er for dårlige på å ta tak i rasisme, homohets og andre hatefulle ytringer på deres kommentarfelt.

Det finnes veldig mange useriøse, sjikanøse, hatefulle og rett og slett forferdelige grupper på Facebook. Blant dem finner vi gruppen «Stopp islamiseringen av Norge» med skremmende 29.000 likes.

Tilfeldigvis fant jeg faktisk artikkelen til Williams på denne gruppen, og kommentarene der er enda mer triste og hatefulle enn de på «Av utlendinger for utlendinger» gruppen. Artikkelen til Williams ble møtt med en type «jeg visste det» holdning, og under den, ser man kommentarer som «Få dem til helvete ut av landet.» «Få dem ut» eller «Ta fra dem trygda».

Men den aller verste for meg å lese er følgende kommentar (med flest likes):

«Trist lesing, de blir tatt imot og får alle goder opp i hendene, allikevel hater de oss. Skjønn det de som kan.»

Artikkelen, som altså hevder at folk med innvandringsbakgrunn skaper rasisme, basert på et fåtall kommentarer i en useriøs facebookgruppe, blir tatt imot som god fisk og akseptert uten noen som helst form for kildekritikk.

Manglende kildekritikk

Hvis Tønsbergs Blad mener at et fåtalls kommentarer fra en facebookgruppe er nok til å bevise et poeng/pushe fram en agenda, så blir det for dumt. Jeg kan da henvise til gruppen «Fremskrittspartiet FrP» som har lagt ut et innlegg om at innvandrere må lære seg norsk innen 5 år, eller så blir de fratatt trygder og sosial hjelp.

På samme måte kan jeg hevde, med veldig selektive kommentarer og tall, at 45 prosent av dem som kommenterer på FrP sine innlegg skaper splittelse og hat innad folkegrupper, med sine hatefulle kommentarer.

Blant annet kan jeg henvise til kommentarer som «Send alle tilbake til der de hører hjemme, problem solved.» eller «Vi er likevel som fremmede i eget land. Det har gått for langt allerede».

Det holder ikke å bruke et par kommentarer fra en facebookgruppe til å komme fram til en så avgjørende konklusjon som at «Folk med innvandringsbakgrunn skaper rasisme», på samme måte som at de ikke holder for meg å skrive at «45 prosent av FrP sympatisører har skremmende holdninger til innvandrere og asylsøkere.» basert på et fåtall kommentarer.

Useriøs konklusjon

Til slutt skriver Williams at antall Frp-sympatisører øker hver eneste dag, og at det har noe å gjøre med at «Nordmenn har begynt å gå ut av det naive skapet for å se realiteten. De ser også at Fremskrittspartiet er den eneste parti som har baller og handlekraft til å hindre at det som skjer rundt i Europa eller nabolandet Sverige kommer til Norge, det ville ha vært en katastrofe for landet».

Til det må jeg svare at holdningene FrP har til innvandring og hvordan de fører innvandringspolitikk med grunnlag på fremmedfrykt, skaper mye mer splittelse og ekstremisme enn det løser problemer.

Å føre en asylpolitikk med både ansvar og medmenneskelighet ser ikke jeg på som «mangel av baller og handlekraft», jeg ser på det heller som det det er, medmenneskelighet.

Kommentarer til denne saken