Lederlønninger på ville veier

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

I sin lederartikkel 31. mai skriver Tønsbergs Blad om kommunale lederlønninger. Det vises forståelse for at det må spyttes i litt ekstra i en del sammenhenger, men det er særlig kommunale toppledere i kommuner rundt 20.000 innbyggere som har lønn over statsrådsnivå som TB forarges over.

DEL

Meninger 

Hvorfor akkurat 20.000 er ikke godt å vite. Uansett er det verdt å merke seg TBs avslutningskommentar: «Noe blir feil, til dels veldig feil, hvis kommuner og stat bidrar til å fyre opp under lønnsveksten for ledere».

Her er jeg 100 prosent enig. Derfor er jeg også fornøyd med å ha fått med meg forhandlingsdelegasjonen i Re – som deretter fikk med seg Tønsberg – på følgende forslag i prinsipp-plattformen for «Nye Tønsberg»:

Ikke lønnsledende

«Nye Tønsberg skal ikke være lønnsledende verken når det gjelder lederlønninger eller godtgjøring til folkevalgte».

Nå kan en gjerne innvende at dette er et nokså fleksibelt vedtak, men signalet er likevel tydelig: Vi skal være påholdende med lønnsnivået (og politikergodtgjøringene) i den nye kommunen som skal etableres av Re og Tønsberg. Det er bra!

Heming Olaussen

leder Re SV

Ikke lønnsnivået som skiller klinten fra hveten

For øvrig ville jeg nok vært enda mer kritisk til topplederes lønnsnivå i kommuner og stat enn det Tønsbergs Blad er. Jeg har rett og slett ikke noen tro på at det er lønnsnivået som skiller klinten fra hveten med hensyn til lederegenskaper. Jeg tror andre utfordringer (og belønninger) er vel så viktige – og det finnes flust av slike.

En rådmann lever nok et mye mer spennende og fordelaktig arbeidsliv enn en hjelpepleier – ikke dermed sagt hvilket som er mest meningsfullt. Ei heller hvilket som er mest verdt! Det kommer an på hvilket ståsted du velger.

SV er det partiet som mest konsekvent – i Stortinget og i landets kommunestyrer – motarbeider skyhøye lønnsnivå for ledere. Det har sammenheng med en forståelse av arbeidets verdi.

Enorme lønnsforskjeller

For oss er det ikke mye mindre verdifullt å være førskolelærer, sjukepleier eller vaktmester, enn det er å være kommunalsjef eller økonomisjef. Men lønnsforskjellene er til dels enorme.

Vi vil primært utjamne dette via skatteseddelen – høyere skatt for høytlønte, lavere skatt for lavtlønte. Men vi prøver også å bremse lønnsveksten hos topplederne så godt vi kan.

Ofte blir vi dessverre stående aleine – andre partier har ofte en mer ukritisk holdning til ledernes overmåte betydning for suksess i kommune og stat.

Også på Stortinget motsetter vi oss alle privilegiene stortingsrepresentantene tildeler seg sjøl, hva enten det er gullpensjoner, lønnsnivå, dietter eller andre fordeler. Også her blir vi ofte stående sørgelig aleine – ikke engang Frp er villige til å gi fra seg sine privilegier.

Så hvis stor grad av likhet, små forskjeller mellom folk, tilbakeholdenhet med lederes lønnsnivå er viktig – så bør du stemme SV. Vi lever – og stemmer – som vi lærer.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags