Tusen takk Redningsselskapet

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Årets sommer har ført til færre drukningsulykker, men Redningsselskapet er fortsatt på vakt hvis noe farlig er på ferde. De fortjener all honnør de kan få.

Det at flere trekker mot sjøen resulterer dessverre også i flere ulykker enn normalt. Årets første halvår har medført at 37 personer har omkommet som følge av drukning. Dette er ned fra 52 personer på samme tid i fjor.

Redningsselskapet gjør en uvurderlig innsats i å bistå mennesker i havsnød og er raskt på stedet når uhellet er ute.

Hittil i år har de hjulpet over 2500 fritidsbåter og assistert 6050 personer om bord.

Det som gjør Redningsselskapet spesielt er graden av frivillighet. Redningsselskapet har 52 redningsskøyter, hvorav 25 av er driftet av frivillige. I år jobber 1300 personer frivillig for Redningsselskapet. Det står det respekt av.

Jeg har selv fått æren av å være med redningsselskapet til sjøs. Der fikk jeg god innsikt i deres viktige arbeid, ikke minst forebyggende arbeid rettet mot mange barn og unge.

En av de største kostnadene ved drift av en båt er lønnskostnader, men da det er frivillige som arbeider blir driften naturlig nok veldig mye rimeligere. Det kan godt tenkes at beredskapen faktisk er høyere med det store innslaget av frivillige enn om at man skulle basere seg på en redningstjeneste som bestod av fullt ut lønnede mannskap, der økonomien hadde lagt klarere rammer for aktivitetsnivået.

Jeg mener at frivilligheten, ønsket om å gjøre en ulønnet innsats til det beste for fellesskapet, er en av de fineste tingene i det norske samfunnet. Det er noe vi må hegne om, heie frem og legge til rette for.

Derfor er jeg glad for at regjeringen har bidratt til å gjøre det enklere å være frivillig gjennom å fjerne regler og unødvendig byråkrati, eksempelvis fjerningen av innmeldings- og årsavgiften i Frivillighetsregisteret, og lov om registrering av innsamlinger. Vi har også sørget for fritak for merverdiavgift for redningsfartøy på mindre enn 15 meter. Før var det sånn at disse måtte være på minst 15 meter for å være fritatt. Regjeringen støtter også frivillige organisasjoner med over 11 milliarder kroner årlig.

Forenkling av regler og tilskudd hjelper på, men hadde ikke vært verdt noe om det ikke var for nettopp alle de frivillige selv.
Derfor vil jeg rette en takk til alle de som engasjerer seg i frivillig arbeid i landet vårt, og en særlig takk til både ansatte og frivillige i Redningsselskapet – dere redder liv i sommer.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.