Muligheter for et nytt fylke

FORDELING: Med fylkesordførerne Rune Hogsnes (H) (t.v.) og Svend Tore Løkslid (Sp) i spissen må Vestfold- og Telemarkpolitikerne bli enige om bl.a. en fordeling av arbeidsplasser i den nye, felles fylkeskommunen, mener forfatteren.

FORDELING: Med fylkesordførerne Rune Hogsnes (H) (t.v.) og Svend Tore Løkslid (Sp) i spissen må Vestfold- og Telemarkpolitikerne bli enige om bl.a. en fordeling av arbeidsplasser i den nye, felles fylkeskommunen, mener forfatteren. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Vestfold og Telemark har en spennende fremtid sammen som ett fylke, tror fylkespolitiker Hans Hilding Hønsvall (KrF).

DEL

LeserbrevI en kronikk på tb.no 4. juli starter fungerende ordfører Bent Moldvær (Frp) på følgende måte:

«I Tønsberg, dagens vertskommune for fylkeskommunen, er vi tydelige: Når vi har fått det sammenslåtte fylkesmannsembetet til Tønsberg, skal fylkeskommunens sentraladministrasjon selvsagt legges til Skien.»

LES OGSÅ: KrF-Anders vil ha omkamp om Buskerud: – De er hjertelig velkomne

Tønsberg og de andre kommunene i Vestfold har gjort sitt valg, de har blitt hørt og det nye fylkesmannsembetet for Vestfold og Telemark får sitt hovedsete i Tønsberg. Som en av 39 folkevalgte i fylkestinget i Vestfold skal jeg ikke dvele så lenge over hvorfor det er viktigere å være vertskap for Fylkesmannen enn det folkevalgte regionale nivået. Jeg har mange år bak meg som kommunepolitiker, og lærte å sette pris hvordan Mona Røkke var opptatt av kommunene i Vestfold. Dette har etterfølgerne Erling Lae og Per Arne Olsen fulgt bra opp.

LES OGSÅ: Per Arne Olsen skal bygge det nye embetet: – Jeg tenker nok vel så mye på dem i Skien i dag

Må bli enige med Telemark om fordeling

Våre to fylkeskommuner, som etter mange solemerker er én fylkeskommune fra 1. januar 2020, har en ordfører i Skien som ønsker den nye større fylkeskommunen velkommen, og har tomt klar for et nytt fylkeshus, og en fungerende ordfører i Tønsberg som synes det er greit at hovedsetet for den nye fylkeskommunen plasseres i Skien. Han har også en mening om hvordan fellesnemnda skal settes sammen, med eksempel fra den kommende sammenslåingen mellom Tønsberg og Re.

Det vi som fylkestingsrepresentanter må forholde oss til er Lov om fastsetjing og endring av kommune- og fylkesgrenser (inndelingslova). I § 26 står det blant annet:

«Nemnda bør spegle av innbyggjartalet i dei enkelte kommunane eller fylkeskommunane. Det skal likevel vere minimum tre medlemmer i nemnda frå kvar kommune eller fylkeskommune.»

Vi har lest vedtaket i Telemark fylkesting, og ser at det står «bør» og ikke «skal». Dette må vi finne ut av i møter med hverandre og ikke i våre aviser. Vi skal også finne ut av hvordan arbeidsplassene skal fordeles for å gi balanse.

LES OGSÅ: Det rant over for Telemark-politikerne da fylkesmannen havnet i Vestfold. Slik svarer Petter Berg:

Jernbanesatsing viktig for det nye fylket

La oss begynne å fokusere på hvordan vi kan få til et nytt fylke med 420.000 innbyggere: Vi får en sammenhengende kyststripe med mange byer som bindes sammen med en jernbane som nå bygges ut med dobbelt spor til en framtidig fjernbane Oslo-Stavanger, en intercitybane og en bybane som binder alle stasjonsbyene sammen. Plattform Vestfold, der stasjonskommunene i de to fylkene og fylkeskommunene samles jevnlig, har stått sammen om å få bygd ut dobbeltspor til Skien så fort som mulig. Parsellen Larvik-Porsgrunn åpner september 2018, og er en gavepakke til et nytt fylke. Dette betyr at de som i dag bor i Larvik vil få kortere reisetid med tog til Skien enn med tog til Tønsberg.

LES OGSÅ: Ap og Frp er enige med Høyre-Kårstein: – Denne jernbaneløsningen vil vi ikke ha

Våre to fylker har felles plan for godstransport, med samarbeid mellom Larvik og Grenland havn og gods på bane fra begge havnene når den nye terminalen i Larvik står ferdig i slutten av 2018. Et nytt fylke vil både ha en stolt norsk industrihistorie som viser evne til å fornye seg, og gründerkultur som har de internasjonale øynene åpne.

Spennende natur og kultur

Vi får to nasjonalparker ved havet. Vi har en geopark, som vi har samarbeidet om i flere år med dagens fylkeskommuner, og flere kommuner i begge fylker er eiere. Vi har et felles teater, med hovedsete i Skien og en spennende satsing på Papirhuset i Tønsberg. Vi har en regionalflyplass med regionalt og kommunalt eierskap. Dette er en svært viktig motor for næringslivet og turismen i det nye fylket. Et fylke med en berømt fjelltopp på 1883 meter og utløpet av Norges nest lengste elv, med et fantastisk laksefiske.

LES OGSÅ: Har planer for nytt hotell på taket

Det nye fylket har en flott høyskole med planer om å bli universitet, vi er i samme politidistrikt og kjenner hverandre fra felles distriktssendinger på TV gjennom mange år. Kanskje det kan være lurt å tenke over de mulighetene dette kan gi oss videre når vi drar fra Kviteseid med campingvogn til Brunlanes, eller med ski på taket fra Sandefjord til hytta i Tuddal.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags