Regionteateret: En pinlig forestilling av Kårstein og Lene

HÅPET BRAST: Lene Westgaard-Halle og Kårstein Eidem Løvaas trodde på en storregion - og skapte betydelig forvirring.

HÅPET BRAST: Lene Westgaard-Halle og Kårstein Eidem Løvaas trodde på en storregion - og skapte betydelig forvirring.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Stortingsrepresentant Kårstein Eidem Løvaas (H) og stortingskandidat for Vestfold Høyre, Lene Westgaard-Halle forsøkte lenge å holde liv i drømmen om at Vestfold kunne bli en del av en ny storregion, og ikke «bare» bli sammenslått med Telemark, lenge etter at den var knust.

DEL

KommentarAt Vestfold var henvist til ekteskap med Telemark, og bare Telemark, var tindrende klart etter at det om kvelden tirsdag 21. februar ble kjent at regjeringspartiene og støttepartiene Venstre og KrF, var blitt enige om hvordan Norge skulle deles inn i regioner.

I slike tilfeller er regelen at partiene svinger pisken over sine representanter, som så stemmer det de har fått beskjed om, selv om de egentlig ønsker et annet resultat.

En avtale er ikke en avtale?

Det aksepterte stortingsrepresentantene Anders Tyvand fra KrF og Morten Stordalen fra Frp, men ikke Kårstein Eidem Løvaas. Han mente det var håp om at Vestfold kunne bli slått sammen med region Viken (Buskerud, Akershus og Østfold) til tross for avtalen med Venstre og KrF. Også fylkestingspolitiker og 2.-kandidat på Vestfold Høyres liste til stortingsvalget, Lene Westgaard Halle, mente det var håp. Det skjønte ikke de to samarbeidspartiene noe av. Det gjorde heller ikke Vestfolds etter hvert nokså forvirrede fylkespolitikere. Onsdag i forrige uke kastet de seg derfor i frustrasjon på oslotoget for å få et skikkelig svar. Og det fikk de.

Morten Wang

Morten Wang

LES OGSÅ: Avtalen om regionreformen står fast: – Vi skal gjøre det beste ut av det

Torsdag erkjente også Løvaas hva han hadde å holde seg til, nemlig å stemme for den avtalen regjeringspartiene hadde inngått med støttepartiene.

LES OGSÅ (+): Høyre-Kårstein gir opp regionkampen: – Best om vi legger dette bak oss

På gløtt, aldri åpen

Løvaas forklarer holdningen sin med at han hadde fått signaler, blant annet fra partikollega Ingjerd Schou i kommunal- og forvaltningskomiteen, om at døren for en storregion sto på gløtt. Det er selvfølgelig mulig den gjorde det, men noen større åpning ble det i alle fall aldri – og det er nok ikke så underlig. Gigantregionen Viken er ikke så lett å akseptere i seg selv, og gjøre den enda større var uakseptabelt.

Nå sier Eidem Løvaas at det beste er å legge saken bak oss og se framover. Det er nok ikke så dumt. Dette har vært en temmelig pinlig affære, som neppe har gledet andre enn Arbeiderpartiet i Vestfold. Partiet sentralt har jo lovet å reversere fusjoner både av kommuner og fylker om de kommer til makten.

Ikke det de ønsket seg

Men sitter Solberg & Co også etter 11. september, blir Vestfold og Telemark én region, stikk i strid med ønskene ifra de to fylkenes politikere.

Selve reformen blir gjennomført fordi det ikke er stortingsflertall for å fjerne fylkeskommunene og gå over til to forvaltningsnivåer, som regjeringspartiene egentlig ønsker seg.

–Jeg har aldri skjønt hvorfor vi skal ha en slik regionreform, sa Vestfold tidligere fylkesmann, Erling Lae, da nyheten om regionoppdelingen ble kjent.

Mange deler nok den oppfatningen.

Men når regjeringen med støttepartier nå er ferdige med å kappe land, får vi kanskje vite litt mer om hva reformen kommer til å bety for vanlige folk. Det hadde ikke gjort noe.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags