Regjeringen mener at Spania kan bli rød på fredag. Hvordan skal de som har reist dit forholde seg nå?

Foto:

Av
DEL

LeserbrevRegjeringen har bestemt at de skal åpne og stenge land som nordmenn kan besøke etter som de finner det «forsvarlig» og har satt et smittetall som grense for ja eller nei til slike reiser. Disse rådene ser dessverre ut til kun å være grunnet i økonomi, ikke i reell fare for de reisendes helse.

At regjeringen i det hele tatt har åpnet for reiser til land i grensesonen er vel kun for å tilfredsstille de økonomiske hensyn som de etter press fra EU har funnet å måtte tilfredsstille. De burde vel strengt tatt ikke åpnet for slike reiser. Dette medfører at folk reiser i god tro til et grønt land for så ved ankomst får melding om at landet nå har blitt rødt. Det betyr at nordmenn ved kjøp av reise ikke har noen mulighet til å vite om en reise til f.eks. Italia vil være rød eller grønn på avreisedagen eller ved ankomst til bestemmelsesstedet.
Ingen kan vel forholde seg til slike reiseråd?

Nå ser vi at regjeringen mener at Spania kan bli rød på fredag, men det er jo ikke sikkert, så hvordan skal da de som har reist dit etter at myndighetene fant det trygt, forholde seg nå? De har kanskje returbilletter gyldige etter fredag, så valget er å forsøke å booke om, til skyhøye priser satt av sultne flyselskaper, eller vente til opprinnelig hjemreisedato og håpe at landet igjen blir erklært grønt. Det åpner for enda ett problem, blir det da slik at de som kommer hjem dagen etter at landet har blitt «grønt» igjen fortsatt må sone karantene? De har jo opphold seg i et rødt land før de kommer hjem.

At regjeringen kan endre sine reiseråd er vel greit, men spørsmålet er vel om de i det hele tatt bør åpne for slike reiser når marginene er på dette nivå? Når det gjelder Sverige har regjeringen tillatt at vi kan kjøre gjennom på vei til Danmark dersom vi bare gjør nødvendige stopp.

Når situasjonen er som den er burde vel regjeringen enten stenge grensen igjen til denne koronaepidemien er under kontroll eller åpne helt slik at ingen skal være i tvil om at EUs setter økonomi foran borgernes liv og helse.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags