Turister, beredskap og redning

Av

Det har igjen blitt aktuelt med en stor redningsaksjon der et turistskip var i fare for å havarere. Heldigvis har vi en beredskap og et rednings-apparat som håndterte dette. For turistene, selvsagt alt gratis. Slik er det heldigvis i Norge.

DEL

LeserbrevFrivilligheten har heller ikke lenger kapasitet eller økonomi til å håndtere turistenes bruk av redningsoperasjoner til fjells og til sjøs. Uten frivilligheten stopper det fort opp.

Vi elsker turister og de elsker Norge som kan varte opp med vakker og utfordrende natur. Turistene legger igjen betydelige summer med penger og distriktene er de som kanskje har de beste tilbudene, og som kan høste godt av virksomheten. Turister ønsker seg selvsagt moderne hotell, brede veier og noe rimeligere priser. Turiststrømmen er økende og dette skyldes mye den lavere verdien av kronen og selvsagt en markedsinnsats. Nå når Kina har tatt Norge inn i varmen igjen, er det vel sannsynlig at strømmen av Kinesere øker.

I Norge står hotell, camping og serveringsbransjen klar til å ta mot og tilbyr en meget variabel kvalitet på tilbudene. Noen greier seg utmerket og kan servere mat av kvalitet. Noen åpner bokser og tror det er greit. Campingbiler frakter med seg egen mat både til Norge og fra Norge. Siste i form av fersk selvfisket fisk.

Vi reklamerer med naturen og Prekestolen, Trolltunga og Pikken på Sørlandet er attraksjoner. Lofoten er vel den største attraksjonen for mange. Der er det også Safari på sjøen der spekkhoggere og hval skal dukke opp så nær båten som mulig. Hele året er i ferd med bli tatt i bruk. Det er fantastisk flott for Norge, men det har sine negative sider akkurat som alt annet. Alle ting har i det minste to sider.

Noen turister vandrer rundt med uegnede klær og sko og har knapt kondis til å komme frem dit de ønsker. Det kan være langt og kronglete opp, og de glemmer at de skal ned igjen. Så kommer mørket og kulda, og Røde Kors og redningstjenesten blir tilkalt for å redde turistene. Det settes opp buer som de kan søke ly i. Alt betales av den lokal kommunen. Turister som skal fiske drar ofte ut i uegnede båter og har liten eller ingen kunnskap om båt, vær og hvordan sjøen raskt endrer karakter. De kantrer og er de heldige så blir de plukket opp av et helikopter eller redningsskøyte.

Turistene får redningen helt gratis. Redningsmannskapet er stolte av det og presiserer dette på TV. Det blir flere vågale turister av slik reklame. Frivilligheten og skattebetalerne sitter igjen med regningen.

Vi må skjerpe oss litt i Norge og sette krav til de som skal bruke landet vårt.

■ Turistene må ha en forsikring før de begir seg ut i den norske naturen.

■ Ved å innføre Kurtaxe, en liten sum som påplusses overnattingen så skaffes det penger til markedsføring og utvikling av destinasjonen. En slik liten avgift per overnatting merkes ikke av den som bor, men de merkes av de som trenger pengene for å bedre produktet, noen sanitæranlegg, og kanskje få hjelp til å opprettholde en nødvendig forbedret beredskap. Ordningen er vanlig i mange av de store turistnasjonene i Europa. Ordningen har fungert utmerket i mange år. Kommunene bestemmer om de skal ha det.

Skal turistene bidra til velstand i landet vårt, og oppleve vår fantastiske natur og levesett, så må de gjerne komme i hopetall, men de må ferdes her på en betryggende måte. Vi må sette noen rimelige krav. Det er lønnsomt for alle parter. Frivilligheten kan ikke makte å drifte store deler av redningstjenesten. Kommunene kan heller ikke maket å holde alle turistene med sanitæranlegg på hver en holme eller skjær.

Det vi ikke ønsker oss er turister som driter ned naturen, som fisker mer enn de lovlige 15 kilo og som satser på at de blir gratis reddet. De aller fleste turister aksepterer å måtte betale en slant ekstra og at det stilles krav. Da får de så uendelig mye mer igjen for oppholdet og er i stand til å returnere året efter og legge igjen nye milliarder.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags