Høy temperatur i debatten om korset på Slottsfjellet

DEBATT: Korset på Slottsfjellet skapte debatt.

DEBATT: Korset på Slottsfjellet skapte debatt. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Leserbrevet lille julaften, der jeg skrev at det er på tide å ta ned korset på Slottsfjellet, skapte debatt. Mange kommenterte innlegget, deriblant flere nettroll – noen av dem formodentlig kristne, men like fullt uforsonlig intolerante.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Julaften skrev så biskop Per Arne Dahl i innlegget «Må det handle om Jesus?» at å forlate et bystyremøte i protest pga. salmesang er intoleranse.

LES OGSÅ: Biskopen: Må det handle om Jesus?

I leserbrevet antydet jeg at å la et kors dominere Slottsfjellstårnet rundt jul og påske er upassende fordi ikke alle som bor i Tønsberg er kristne. Antydningen ble nedsablet i flere usaklige innlegg på Facebook. Slike intolerante og følelsesladde utbrudd er gjerne et ikke-tilsiktet resultat av den type samfunnsmessige intoleranse biskopen selv, som representant for den religiøse eliten, uttrykker i sin omtale av SV-politikerne i Bodø og deres stille protestaksjon mot teksten i salmen «Deilig er jorden».

Klargjørende av biskopen

Nå klargjorde biskopen langt på vei hva kristen jul er: Feiring av en gud som kom til oss som et «spedbarn, avhengig av mennesker for å overleve (...) som vokste ut av en krybbe for å møte sårede kvinner og menn med både tornekrone og kongekrone (...) for å frelse oss fra den evige død (...) den eneste Gud med sårmerker.» Det biskopen ikke nevnte, er at Jesus ble født av en jomfru. Han trosset naturlovene, vekket opp døde og sto selv opp fra de døde for å frelse alle som tror. Det er dette jeg kaller en religiøs fabel, og – for å bruke biskopens egne ord – et sukkersøtt evangelium.

«Den evige pine»

Biskopen tar imidlertid feil når han som en forlengelse av dette evangelium hevder at Jorden en gang igjen skal bli deilig. Hadde biskopen gjengitt Bibelen korrekt, ville han ha skrevet at Jorden skal bli tilintetgjort i et apokalyptisk inferno, og at de fleste som bor på den, vil bli drept fordi de ikke trodde på denne Jesus – «(...) og røken av deres pine skal stige opp i all evighet» (Åp 14,11). Dette er – bokstavelig talt – så fabelaktig at biskopen selvsagt unnlater å nevne det. Han endatil tilslører det, for han skriver at Jesus kom for å frelse oss fra den evige død, når han burde ha skrevet «den evige pine».

Vi kan ikke beholde en tradisjon for dens egen skyld, da ville Jorden fremdeles være flat. Kanskje kristendommens egentlige lære, som biskopen selv øyensynlig ikke våger stå for, er grunnen ordføreren og byens politikere trenger for endelig å tørre å si nei til Den norske kirke og andre som ønsker å skjemme byens stolthet med et kors.

John E. Mevik

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken