Mindre alene sammen

MINDRE ALENE: Hvis vi ikke rekker det til jul, la det neste året bli et år da vi tar inn et nytt menneske i vårt nærvær, skriver Per Jahnsen.

MINDRE ALENE: Hvis vi ikke rekker det til jul, la det neste året bli et år da vi tar inn et nytt menneske i vårt nærvær, skriver Per Jahnsen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Nordmenn planlegger å bruke 51 milliarder kroner til julefeiring, hvorav 1 milliard går til julekalendere. Det er ufattelige summer. Hver nordmann med lommebok vil bruke 12.300 kroner.

DEL

Himmel over liivet Til sammenligning bruker vi ca. 50 kroner på TV-aksjonen hvert år Det er penger som kommer godt med for dem som får TV-aksjonen, men det er ikke en sum som svir hos oss givere.

Ofte er aksjonens innhold og formål vel så viktig som pengene. Under årets aksjon til Kirkens Bymisjon var mottoet «Mindre alene sammen». Man ønsket å samle inn penger til å utvikle arenaer som gjør at flere mennesker bytter ut ensomhet med gode fellesskap. Stadig dukker det opp undersøkelser og fortellinger om mennesker som kjenner på ensomhet i sterkere grad.

Det skjer i alle samfunnslag og aldre. Stadig færre er i samme rom som andre. Enten er vi på sosiale medier, de har vel på mange måter gjort oss usosiale, eller så blir vi fortalt hvordan virkeligheten er gjennom varierende bloggere. Noen bloggere har jo flere følgere enn Jesus. Hørte intervju med folk på gaten om julefeiring og Jesusbarn. Ikke mange der som skjenket Jesus en tanke, selv om dette barnet i den vestlige verden er årsaken til feiringa.

Julen er en tid der de fleste mye sammen med familie og venner. Fellesskapsopplevelsen blir både sterk og god i mange hjem. Julen er den gode, varme høytid der de som er en del av et fellesskap får dette forsterket. Ikke noe galt i det. Men på den annen side vil det i mange hjem være slik at julepynten aldri kommer fram fordi ingen kommer på besøk likevel. Mange som har lite eller intet fellesskap får også dette forsterket i jula – mer alene! Kanskje kan vi la tv-aksjonens innhold utfordre til å invitere til det fellesskap vi selv er en del av. Det kunne bli en fin julegave å dele.

Adventstid  betyr ankomst. Vi vet ikke hva som kommer i livet, hva det byr oss. De fleste er glade for det. Julen er først og fremst et stykke glede nettopp i jesusbarnets ankomst til menneskeheten. Dette lille sårbare hjelpetrengende barnet var Guds hilsen til oss mennesker. Som en av oss! Vi er bærere av samme sårbarhet. Det er skjøre grenser, noen ganger grenseløst mellom glede og sorg. Det skal ikke skje mye før vi er satt ut. Derfor er det viktig både å ta vare på gledene og ikke minst dele dem. Da forsterkes de jo også! Dette gjelder ikke minst i tunge tider da livet ikke ser ut til å by på for mange goder.

Men, noe godt gis oss gjennom julens evangelium! Den byr på nye muligheter her og nå, en framtid og tilhørighet selv om den for øyeblikket for noen kan være vanskelig å se for seg. Mindre alene sammen! Tenk om det kunne bli en del av vår nye julefortelling. Men enda viktigere; Tenk om det kunne bli mer av livets fortelling året gjennom!

Hvis vi ikke rekker det til jul, la det neste året bli et år da vi tar inn et nytt menneske i vårt nærvær. Julen er på mange måter barnas høytid. Det er i hvert fall Jesubarnets høytid. Selv om barn er veldig opptatt av de gaver de skal få er svært mange barn opptatt av at alle skal ha en fin jul. Hvis vi tar fram barnet i oss selv, tror jeg julen vil bli enda bedre – rett og slett resultere i at vi blir mindre alene sammen.

Med ønske om en gledelig jul.

SPALTIST: Per Jahnsen.

SPALTIST: Per Jahnsen. Foto:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.