Gå til sidens hovedinnhold

Jeg må fortsatt trene på å si unnskyld i en alder av 62

Artikkelen er over 3 år gammel

Unnskyld er et veldig enkelt ord, men likevel vanskelig å ta i bruk.

Spaltist Denne teksten gir uttrykk for skribentens personlige holdninger.

Det opplevde vi for noen uker tilbake da Sylvi Listhaugs forsinkede og lite troverdige unnskyldning holdt på å velte en hel regjering. Det opplevdes som barn som ber om unnskyldning mot sin vilje, men etter klar melding fra foresatte. Hun bekreftet på pressekonferansen etterpå at hun ikke ønsket å be om unnskyldning, men derimot poengterte at ytringsfriheten stod i fare.

Politikere generelt har lært oss en ny måte å si unnskyld på: «Jeg beklager at du føler deg såret over det jeg sa eller gjorde.» Det er ganske frekt forsøkt å beklage andre menneskers opplevelser og følelser på den måten! Og det ligger ikke et snev av selverkjennelse i et slik «beklagelse». Skal det bli en ordentlig unnskyldningen, må man legge inn en erkjennelse av at det er jeg som har påført deg slike følelser. Det verste er at når folk står fram i media og beklager andres følelser, slipper de ofte unna. Journalister er lite flinke til å gå bak slike «beklagelser». Bortsett fra ved denne hendelsen!

Les også

De nye eierne av det gamle «Televerksbygget» har store planer: – Vil rive og bygge helt nytt

 

Det er ikke bare Sylvi som strever med å si unnskyld. Der er mange av oss som er til forveksling lik henne. Ofte sitter det langt inne å be om unnskyldning. Vi tror kanskje vi taper ansikt når vi erkjenner at vi har gjort noe dumt og da blir en unnskyldning nærmest en bekreftelse på det. egentlig ligger det en oppreisning for begge parter når den ene ber om unnskyld! Mangel på unnskyldinger over tid er en murbygger i alle relasjoner.

Man blir fortere glad i mennesker som har evnen til å si unnskyld. Det er et ord som åpner for nye og gode veier i alle relasjoner. Dette lille ordet skaper mye positiv energi og gjør oss villige til forsoning - og i beste fall til å tilgi. Da kan man gå videre og kjenne seg fri fra det som binder. Noen kjøper blomster i stedet for å si unnskyld. Det er vel og bra å kjøpe blomster, men det rene, klare utvetydige: «Jeg ber om unnskyldning», er uslåelig. Det åpner for å bli tilgitt. Det er en god opplevelse. Men det er også en god opplevelse å få lov til å tilgi - så langt det er mulig. Det er godt å leve i relasjoner preget av forsoning!

Les også

Det er for lite, ikke for mye, fyll i gudstjenestene våre

 

Vi har nylig forlatt påsken - forsoningens høytid! Gud brukte en nådeløs handling til å skape en nådetid  - forsoningstid - mellom seg og oss. Det er vanskelig å ta innover seg. Det er vanskelig å gå inn i den brutaliteten som en korsfestelse er. Jeg har forsøkt å forstå denne handlingen, men det er ikke lett. kanskje heller ikke nødvendig. Da blir det slik som en ukjent filosof sa: «Den dagen vi forstår Gud, finnes han ikke!»

Jeg tar til meg Guds kjærlighet. Den kan jeg stykkevis forstå og kjenne. Forsoning og tilgivelsesaspektet er også til å forstå og ikke minst ha glede av. Så må jeg fortsatt trene på å si unnskyld i en alder av 62.

Kommentarer til denne saken