Rødts ideologi er demokrati

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Tidligere denne uken gikk leder for AUF Tønsberg ut med følgende påstand: «Rødt setter ideologi foran demokrati». Det er så feil som det kan bli. Innlegget var rettet som en kritikk av Rødt og uttalelsen som kom fra partiets landsstyremøte 2.-3. februar. Rødt slår der fast at Venezuelas skjebne må være opp til det venezuelanske folket selv. Det støtter vi fullhjertet opp om, i motsetning til AUF i Vestfold.

I Venezuela strides det nå om hvem som er den rettmessige presidenten i landet. Dette står mellom den nåværende presidenten, Nicolás Maduro på den ene siden og Juan Gaidó på den andre siden. Sistnevnte har erklært seg selv som president på tross av grunnloven. USA, Canada og flere land i EU var raske med å gi sin støtte til Juan Gaidó som den rettmessige presidenten. Brasils høyreekstreme president Bolsonaro og USAs utenriksminister Mike Pompeo har gått enda lengre, og har begge åpnet for en «militær løsning», noe som ville vært et klart brudd på folkeretten og det venezuelanske folkets suverenitet.

Det at AUF i Vestfold vil kue et latinamerikansk land til å bøye seg for USA sin trussel om intervensjon, er alvorlig. Det som må klargjøres i dette innlegget, er at hverken Rødt eller Rød Ungdom på ingen måte gir sin eksplisitte støtte til Maduro og hans regjering. Folket i Venezuela står i sin fulle rett til å protestere mot en regjering som fører en dårlig politikk. Derimot er vi sterke motstandere av en intervensjon i Venezuela. Vi vet av erfaring fra andre vestlige krigseventyr, kombinert med USAs historie for å behandle Latin-Amerika som sin egen bakgård, at en krig vil gjøre vondt verre.

Det landsstyret til Rødt stiller seg mot, er bruken av sanksjoner og trussler om intervensjon som maktmiddel mot Venezuela. I flere år har Venezuela vært preget av økonomisk stagnasjon og inflasjon som følge av oljeprisfall, økonomisk sabotasje og boikott fra multinasjonale selskaper, samt et internasjonalt sanksjonsvelde som blant annet Norge deltar i. Maduro-regjeringen på sin side har utvist manglende evne til å omstille landets økonomi og å håndtere krisen som har ført til opposisjon og splittelse.

Rødt er sosialister, og med dette er vi også konsekvente demokrater. Vår ideologi baserer seg på mer demokrati. Da kan vi ikke godta at vestlige land ønsker å spille statsleder-sjakk, bare fordi de misliker et lands regjering. Det er kanskje ikke så rart at AUF i Vestfold med et moderparti som flere ganger har støttet bombetokter og kriger som i Afghanistan og Libya mener at det er greit med intervensjoner og utpressing av andre land, så lenge NATO og EU står i spissen?

Hvilken av de konkurrerende regjeringene som kommer seirende ut av maktkampen i Venezuela er fortsatt et åpent spørsmål. Vi i Rød Ungdom mener at det er opp til det venezuelanske folket selv å bestemme hvem som skal styre i landet. Vi mener at Norge bør gi sin støtte til dialog mellom regjeringen og opposisjonen som ivaretar landets suverenitet, som blant annet Mexico og Uruguay har gått i spissen for. Om partene selv blir enige om nyvalg, er det noe vi støtter opp om. Spørsmålet er AUF; er det virkelig vi som setter ideologi framfor demokrati?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags