Fellesskap funker!

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Nesten alle partiene snakker om økende forskjeller i denne valgkampen. Det er bra. Det er nærmere 100.000 unger i Norge som lever i lav-inntektsfamilier. Samtidig får vi stadig flere millionærer og milliardærer. I fjor gikk reallønna ned for arbeidsfolk flest. Forskjellene øker nå raskere enn i USA. Også vi i Rødt har kamp mot Forskjells-Norge som hovedsak.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

Men ingen av de andre partiene snakker om årsaken til forskjellene: Vi lever i et kapitalistisk klassesamfunn der det er tvingende nødvendig for bedriftene å produsere en stadig større profitt til sine eiere – kapitalistene – på bekostning av arbeiderne.

I tiåra etter andre verdenskrig var det en periode med historisk høykonjunktur. Det var en følge av at krigen ødela store mengder kapital. Det ga rom for ny vekst. Dette gjorde det mulig å utvikle velferdsstaten og bygge et samfunn som fortsatt var kapitalistisk, men som hadde relativt små forskjeller, der arbeidsfolk fikk relativt gode rettigheter og velferdsordninger. Både staten og kapitalistene hadde råd til å betale litt ekstra for velferd for å bevare freden i arbeidslivet.

I dag er den tida over, og det er stadig vanskeligere for kapitalistene å få den voksende profitten på investeringer de trenger. Derfor åpner staten velferdssektoren for profitører. Derfor angripes arbeidsfolk sine rettigheter. Derfor ser vi et økende problem med sosial dumping. Det vi ser nå er kapitalismens sanne ansikt. Og om arbeidsfolk ikke skal få det stadig verre må kapitalismen vekk. Det haster – ikke minst fordi også miljøødeleggelsene vi ser er et resultat av kapitalismens veksttvang.

Alternativet til kapitalisme er sosialisme. Folket i Norge har erfaringer med at fellesskapsordninger funker. Store deler av velferdsstaten er bygd opp på ikke-kapitalistiske prinsipper, sjøl om også disse er under angrep med egenandeler, privatisering og nedskjæringer. Et sosialistisk samfunn i Norge vil bygge videre på de erfaringene, og på arbeidsfolk sin kamp – og bygge et samfunn basert på fornuft heller enn profitt. Fordi fellesskap funker!

Ole Marcus Mærøe

3. kandidat for Rødt Vestfold

Tønsberg

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags