Gå til sidens hovedinnhold

Skal vi ha enda strengere røykeregler utendørs?

Artikkelen er over 3 år gammel

KrF-ere antyder at det kan bli røykeforbud i både torg og parker, på lekeplasser og ved inngangspartiet ved kjøpesentre.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

15 år er gått siden daværende helseminister Dagfinn Høybråten fikk vedtatt loven om røykeforbud på utesteder. Nå mener KrF det er på tide å følge opp suksessen. For suksess kan det gjerne kalles, med tanke på hvor mange som dømte lovforslaget nord og ned - og hvor mange som i ettertid har gjort krav på en andel i farskapet. Sammen med Ap og SV fremmer KrF nå et forslag med sikte på å skjerpe røykeloven. Også Sp gir positive signaler. Dermed ligger det an til at et flertall på Stortinget vil videre i kampen mot røyking, men nøyer seg med å be Regjeringen utrede og foreslå lovendringer ”med mål om å hindre at en ny generasjon blir avhengig av tobakk og mål om å gjøre flere arenaer i samfunnet tobakksfrie og styrke vernet mot passiv røyking”. Eventuelle nye lovskjerpelser bør utvilsomt utredes grundig.

Les også

Da brannvesenet rykket ut til vannlekkasje, oppdaget de plutselig noe som var mye farligere

 

Forby salg til unge?

Flere gode krefter har vært både konkrete og kreative i sine utspill. Landsforeningen for hjerte- og lungesyke vil totalforby alt salg av tobakksprodukter innen 2025. Legeforeningen har luftet tanken om å forby salg til personer født etter 2000. Og i enkelte fylker er det allerede innført røykfrie soner, eksempelvis på holdeplasser i kollektivtransporten og utenfor visse bygninger. 

Forslagsstillerne på Stortinget ser for seg at slike lokale forbud kan settes i system med en lovskjerpelse, KrF-ere antyder både torg og parker, lekeplasser og inngangspartiet ved kjøpesentre. Forskningsleder Karl Erik Lund ved Folkehelseinstituttet fremholder imidlertid at det er minimal helserisiko ved passiv røyking utendørs sammenlignet med innendørs. Han spør derfor om det at ”folk ikke liker lukta” eller føler ubehag er grunn nok til en lovskjerpelse.

Les også

Er røykeloven egentlig laget for røykerne?

 

Antall røykere halvert siden 2007

Et annet og like viktig spørsmål er hvor langt staten bør gå for å beskytte folk mot seg selv, i dette tilfellet ved å motivere til henholdsvis å slutte og ikke å begynne med tobakk. Statistisk sentralbyrå melder at bare 11 prosent av befolkningen nå er dagligrøykere, en halvering siden 2007 og sterkest utslag blant ungdom. Kombinasjonen av lovregulering og bevisstgjøring virker. Den siste etappen er ofte den mest krevende. Det gjelder ved utryddelse av epidemier - men også når det gjelder en hensiktsmessig bruk av lovskjerpelser og medfølgende kontrolltiltak.   

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.