Vi har seks tips til russeforeldre

VÆR VÅKEN! Irmelin Skjold og Kristin Stensholt i Færder kommune og Randi Hagen Eriksrud i alkovettorganisasjonen Av-og-til advarer årets russeforeldre.

VÆR VÅKEN! Irmelin Skjold og Kristin Stensholt i Færder kommune og Randi Hagen Eriksrud i alkovettorganisasjonen Av-og-til advarer årets russeforeldre. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Kjipe foreldre ønsker ungdommen en god russetid

DEL

MeningerRussetid: Feiring, forelskelser, fest og moro. Men også: Ordensforstyrrelser, uønskede seksuelle hendelser og skadelig rusbruk. Har du snakket med din ungdom om russetiden?

Russefeiringen er allerede i gang i distriktet vårt. Vi gleder oss med russen som skal markere at de er ferdig med 13 års skolegang. Samtidig er vi bekymret.

Farlig fyll

Russetiden er langt fra en uskyldig fyllefest. Hvert år meldes det om uønskede hendelser. Flere mener vi er vitne til en negativ utvikling; slåssing og vold har blitt en del av russetiden for noen. Ungdommen selv forteller om statusjag, mobbing, utstrakt drikkepress og om å bli tvunget til å gjøre ting man ikke er komfortabel med.

Det er mange som har negative opplevelser fra russetiden og som de bærer det med seg inn i voksenlivet, og det er mange som har gjort ting i russedress som de angrer på i etterkant. Noen hendelser kan ha konsekvenser for livet videre. 

Vi oppfordrer foreldre til å snakke med ungdommene sine om russefeiringen nå. Forskning viser at når det kommer til alkohol og festing hører ungdom mest på foreldrene sine. Foreldrenes synspunkt er viktigere enn venners når ungdom skal velge hvordan de forholder seg til alkohol.

Foreldres engasjement er viktig både tidlig i ungdomstiden og når ungdommen er 18 år og russ. Det er mange foreldre som tar for lett på dette ansvaret. Vi ønsker oss foreldre som bryr seg og engasjerer seg.

Seks tips til russeforeldre

Her er seks tips til hvordan du blir en god russeforelder:
■ Snakk med ungdommen din om alkohol og russetid. Det er dessverre risiko for uønskede opplevelser som slåssing, drikkepress og uønskede seksuelle hendelser i løpet av våren. Det må du snakke med dem om.

■ Sett tydelige grenser for hva som er greit og hva som ikke er greit. Forskning viser at i familier med klare regler om alkohol drikker tenåringen mindre og mer forsiktig enn sine jevnaldrende. Og husk at så lenge barna bor hjemme gjelder dine regler.

■ Allier dere med andre foreldre. Hold tett kontakt før, i og etter russetiden, og bli gjerne enig om felles regler for russen.

■ Fraråd russen din om å ta med yngre ungdom på «rulling». De er ikke en del av russefeiringen.

■ La din gave til avgangseleven være noe annet enn alkospons. Forskningen er helt entydig på dette: ungdom som får alkohol av sine foreldre drikker mer enn annen ungdom. I en tid som allerede er kjent for å være ganske fuktig, er ikke mer alkohol det russen trenger.

■ Vær tilgjengelig. Ta alltid telefonen når russen din ringer – selv om det er midt på natta – og vær beredt til å hente dem dersom de har behov for det.

Ved å sette grenser og være tydelig viser du at du bryr deg. Du er en forelder, ikke en kompis. Våg å være kjip og kjærlig!

LES OGSÅ: Hvilke menn er det som er på vei fra russetiden inn i arbeidslivet?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags