Staten har ingenting med å regulere hvem kvinner i Norge skal dele sine egg med

Fylkesformann i FpU, Silje Helen Sørhaug Johansen

Fylkesformann i FpU, Silje Helen Sørhaug Johansen Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Det er på tide å tillate eggdonasjon.

DEL

LeserbrevI Norge er det fortsatt ikke lovlig å utføre eggdonasjon. Dette er et regelverk vi i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) mener bør endres. Vi ønsker å tillate eggdonasjon. Staten har ingenting med å regulere hvem kvinnene i Norge skal dele sine egg med.

Debatten om hvorvidt eggdonasjon burde gjøres lovlig har pågått i lang tid, og hvert år reiser flere norske kvinner til utlandet for å få donoregg. Det synes vi i FpU er en unødvendig belastning å utsette mennesker for. Vi vil at kvinner skal få donere egg på lik linje med menn som i en årrekke har hatt anledning til å donere sæd i Norge.

Vi finner det underlig at om en mann har problemer med fruktbarheten sier vi: «det fikser vi for deg». Men hvis en kvinne har problemer, vil vi ikke hjelpe. Det er viktig å likebehandle infertile kvinner og menn når det gjelder tilgang til donasjon.

Eggdonasjon har mange fordeler. Eggdonasjon gir flere par mulighet til å få barn. I tillegg til at kvinner med stor risiko for arvelige sykdommer kan være sikre på at de har et friskt egg som ikke gir sykdom hos fosteret.

Flertallet i Bioteknologirådet har sagt ja og Helsedirektoratet har konkluderte med at eggdonasjon er et trygt og godt alternativ. Derfor mener vi det ikke finnes medisinsk-faglige grunner til å ikke tillate eggdonasjon.

Vi i FpU er for at folk skal behandles likt, uansett kjønn eller andre forskjeller. Eggdonasjon må være like tillatt på lik linje med sæddonasjon. Bioteknologirådet vil det, Helsedirektoratet vil det, og det er tillatt i alle våre naboland. Nå er det på tide at eggdonasjon blir tillatt i Norge! 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags