– Gi og ta, sier samlivsterapeutene, velg dine kamper. Skaff deg ei klokke, sier jeg

KLOKKER INN: Ta tida på din kjære og pluss på, oppfordrer Merete Holtan Garté.

KLOKKER INN: Ta tida på din kjære og pluss på, oppfordrer Merete Holtan Garté. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Ordene "litt", "bare" og "snart klar" betyr langt fra det samme for alle!

DEL

MeningerHvor lang tid tar det før man lærer seg å bo smidig med sin utkårede? Før man passerer hverandre i gangen uten å dulte til hverandre, står opp uten å vekke den andre, gir ektefellen en pratefri lomme om morgenen, dessuten finner ut hvem som skal gå først på badet og når taperen, nummer to, kan avløse?

LES OGSÅ: Den største forskjellen på navere og andre folk, er at navere er late, ikke tar seg sammen og ikke gidder å bidra

Ta tiden og pluss på!

Gi og ta, sier samlivsterapeutene. Velg dine kamper. Skaff deg ei klokke, sier jeg, et samboerskap krever finsmurt presisjon. Ta tida på din kjære og pluss på. Fortolk tidspåstander, vit at de er angivelser, og gi litt ekstra rom. For det er ikke alltid slik at kartet stemmer med terrenget.

Ta for eksempel påstanden «jeg skal bare ta på meg litt deodorant». Ordene «bare» og «litt» brukes for å roe ned husets stresseguri. De er ment å gi et signal om det tar kort tid, kjære, jeg er snart klar for felles frokost, eller badet er snart ditt – slapp av, jeg skal bare. Men ordene har motsatt effekt. De etterlater meg trippende, ventende.

For minuttene går. Irritasjonen stiger. Forventninger skapt av «litt» og «bare» – og for så vidt også «deodorant», for hvor lang tid kan det ta å rulle på et lag antiperspirerende middel? – blir skutt ned, og jeg innser at jeg må lage mitt eget tidssystem. Ei ny tidsregning, om du vil.

LES OGSÅ: – Jeg har vært en dustepappa. Jeg har bare tenkt på meg selv.

Senk forventningene!

Den nye tidsregningen har tatt form av en uskreven liste, en mental brems på irritasjonen når ting tar lengre tid enn «litt» og «bare». Har du en tenåringsdatter i hus, som har oppdaget at det ikke bare finnes mascara, men også foundation, concealer og highlighter, vet du at døra til badet kan være lukket fram til ett minutt før skolebussen går.

Har du en ektefelle som mener seg uunnværlig på jobb, vet du at du kan vente ham eller henne inn døra en god halvtime etter at du og poden var overklare for middag. Da trenger du også å senke forventningene. Egentlig skuldrene. Oversette «snart klar!» og «jeg er rett rundt hjørnet!» og ta alt før den oversatte tid som en bonus.

LES OGSÅ: Les ekspertenes ti beste tips: Slik får du forholdet til å vare (+)

Min egen tidsregning

Selv tenker jeg automatisk «6 minutter» når jeg hører ordet «deodorant». Andre gjengangere: «Jeg tar en dusj» (om kvelden) = 40 minutter. «Jeg tar en dusj» (inkludert barbering) = 50 minutter. «Jeg går og skyller meg» (om morgenen, eksklusive deodorant) = 25 minutter. «Jeg skal bare pusse brillene» (to sett) = 6 minutter. «Jeg begynner å ordne meg på å dra» (pakke sekk og fylle drikkeflaske) = 10 minutter. «Nå drar jeg» (ta på parfyme) = 4 minutter.

Slik har det seg at min kjære av og til får ros for bare å ha brukt 20 minutter på badet om morgenen! Og at jeg faktisk er oppriktig imponert over det inntrufne.

Det er vel det som kalles hverdags­gleder.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags