Trusestunt på torvet: Samtykkelov nå!

SIER NEI: Aurora Aardahl Wegge (14), Mille Charlotte Sjøttem (15), Thelma Almen Hjorteseth (15) og Victoria Steen Hansen (19)

SIER NEI: Aurora Aardahl Wegge (14), Mille Charlotte Sjøttem (15), Thelma Almen Hjorteseth (15) og Victoria Steen Hansen (19)

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevVi i Amnesty Ungdom Tønsberg hadde stand med trusestunt fredag 26. april. Trusestuntet gikk ut på at vi hang opp mange forskjellige truser på Tønsberg Torv med budskap som blant annet «Ber ikke om det», «Det er aldri offerets feil» og «Samtykkelov nå». Poenget med trusestuntet var å understreke at en voldtekt aldri er offerets feil, uansett hva offeret hadde på seg, eller om hen flørtet med personen før overgrepet ble begått. Fordi nei er nei, og sex uten samtykke er voldtekt. På standen samlet vi også inn underskrifter for en norsk samtykkelov, altså en samtykkebasert voldtektslovgivning.

Amnesty kom ut med en ny rapport om voldtekt i Norden den 3. april, Time for change: Justice for rape survivors in the nordic countries. 45 voldtektsutsatte kvinner fra Norge, Danmark, Sverige og Finland ble intervjuet, i tillegg til fagfolk, politikere, representanter for politiet, helsearbeidere og flere. Noen av de voldtektsutsatte kvinnene hadde ikke anmeldt voldtekten, mens andre hadde rapportert voldtekten, og noen andre hadde gjennomgått en rettssak.

Rapporten viser at voldtektsutsatte opplever en grunnleggende mangel på rettstrygghet. En av grunnene er voldtektsmyter, som står i veien for rettsforfølgelse av voldtekt. I tillegg er lovverkene i landene Norge, Danmark og Finland ikke bygget på mangel på samtykke, på tross av kritikk fra FN. Det norske lovverket tar utgangspunkt i omstendighetene rundt overgrepet som fører til mangel av samtykke, som bruk av vold, bevisstløshet eller andre grunner til at man ikke kan samtykke, i stedet for om det har blitt samtykket eller ikke.

Svakheter i den strafferettslige forfølgelsen av voldtekt resulterer i en faktisk straffefrihet, ifølge Amnestys rapport. Vi vet at nesten én av ti norske kvinner blir utsatt for voldtekt minst en gang i løpet av livet. Ifølge en nasjonal undersøkelse er det bare én av ti voldtektsutsatte som anmelder voldtekten. Omtrent 80% av voldtektsanmeldelsene som politiet etterforsker, blir henlagt før saken kommer til retten. Om man så kommer videre til retten, ender hele én av tre saker med frifinnelse. I 2016 mottok politiet 1504 voldtektsanmeldelser, og kun 78 personer ble dømt for voldtekt det året.

Vi i Amnesty mener at vi må redusere antall voldtekter og etterforske voldtektsanmeldelser grundig. For å klare dette er det nødvendig å øke ressursene til politiet, sånn at de kan etterforske voldtekt på en tilstrekkelig måte, uten unødvendige forsinkelser. Vi må også øke kompetansen til politiet, påtalemyndigheten og dommere, så ikke fordommer knyttet til kjønn og seksualitet påvirker håndteringen av voldtekt. I tillegg må vi endre lovverket slik at seksuell omgang uten samtykke blir definert som voldtekt i norsk lov, i tråd med internasjonal rett og menneskerettighetene.

Det er aldri offerets feil at hen blir voldtatt. Vi trenger en voldtektsbestemmelse som setter fokus på samtykke og som legger alt ansvar på overgriper! Vi kommer til å fortsette å kjempe for en norsk samtykkelov. Bli med du også, og skriv under på underskriftskampanjen her.

#samtykkelov

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags