Gå til sidens hovedinnhold

Kvinner har like stor rett på kåtskap og privatliv som menn

Artikkelen er over 5 år gammel

Neste gang du tenker at «Hun har godt av det» når noen får svært intime bilder lekket på nett, synes jeg du skal gi deg selv en real ørefik, skriver Lise-Marie Sommerstad.

Skråblikk Denne teksten gir uttrykk for skribentens personlige holdninger.

«En nøkkel som åpner alle låser, er en supernøkkel. En lås som kan åpnes av alle nøkler, er en drittlås»

En venninne presenterte meg for dette ordtaket en gang, og mente i fullt alvor at det lå noe i det. Men hvorfor er det slik? Hvorfor synes kvinner det er riktig og helt OK at vi skal se ned på promiskuøse kvinner, men ikke menn?

Ikke en gang på kvinnedagen klarte vi å dra til oss meggekjeften vår.

Lise-Marie Sommerstad, spaltist i Tønsbergs Blad

Egentlig tenkte jeg det var noe voksne kvinner drev med, for å ha et angrepspunkt når de ikke har noe bedre å komme med. Men i arbeid med barn, la jeg raskt merke til at jenter helt ned på barneskolen bruker det som et våpen mot hverandre, selv om beskyldningene er hakket søtere der enn det voksne kvinner ville sagt om hverandre.

Hvordan skal vi egentlig bli likestilte, når vi bruker noe så sunt og naturlig som seksualitet til å undertrykke vårt eget kjønn? Er vi virkelig ikke smartere enn som så? Skjønner vi ikke at ved å moralisere andre kvinners seksualitet, skaper vi et våpen mot oss selv?

Det virker kanskje uskyldig, men i det øyeblikket du huffer deg over de siste instagrambildene av kroppen til Kim K så barna dine hører det, gir du barna et våpen.

Hver eneste gang du sier din hjertens mening om kvinner som ikke har en fast partner, men likevel har et aktivt sexliv, bygger du oppunder at seksualitet er noe man bør skamme se over, og spare til en helt spesiell.  Men hva om det ikke føles rett? Er det ikke sånn at det voksne kvinner gjør, er deres egen sak? Ingen ville opplevd det som en trussel å få lekket private bilder sendt til kjæresten på nett, dersom vi hadde sluttet å gjøre seksualiteten til noe vi bør skamme oss over. 

LES OGSÅ: «Vi er en generasjon egosentriske, bortskjemte og sutrete individer, og jeg er lei av å bli stakkarsliggjort»

Ikke en gang på kvinnedagen klarte vi å dra til oss meggekjeften vår. Klarer vi ikke å la være å kalle andre kvinner ”slut” eller tøyte på nett, på bakgrunn av hvilke bilder de delte på nett? Seriøst damer, skjerp dere. Slutshaming er så 1967.

Jeg har virkelig aldri sett eller hørt noen snakke om menn på den måten, basert på at det finnes bilder av dem i bar overkropp på Facebook. Og hva er egentlig forskjellen på menns og kvinners seksualitet? Ingenting annet enn hva vi gjør det til.

Og skulle du føle for å slenge med leppa over andres seksuelle valg, skam deg.

Lise-Marie Sommerstad, spaltist i Tønsbergs Blad

Å skammeliggjøre noen, og moralisere over valgene deres, er et av de eldste triksene i boken for å undertrykke noen. Det er på høy tid at kvinner skjerper seg, og slutter å undertrykke sine medsøstre.  Neste gang du tenker at ”Hun har godt av det” når noen får svært intime bilder lekket på nett, synes jeg du skal gi deg selv en real ørefik, for kvinner har like stor rett på kåtskapen sin, privatlivet sitt, og tillit til partneren som menn har.

Seksualiteten din, er bare din, om du velger å spare den, eller dele den, dele den med verden, eller bare dele den med enkelte utvalgte, er din sak. Om du vil la seksualiteten din være en liten del av deg, eller en stor del av deg, er også ditt valg.

LES OGSÅ: «Jeg skulle ønske det var lettere å få folk til å hjelpe uten at det skal deles på Facebook»

Om du vil leve monogamt, eller polygamt, er faktisk også ditt valg, og ikke noe, noen har noe med. Uansett hvordan, og med hvem du velger å leve ut seksualiteten din, så er det greit. Så lenge du aksepterer at andre gjør det på sin måte.

Og skulle du føle for å slenge med leppa over andres seksuelle valg, skam deg.

Vi leter etter unge stemmer med sterke meninger. Har du noe på hjertet, og vil dele det med UREDigert? Send inn din tekst her

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.