Hvem provoserer hvem i nord?

Trygve Eriksen peker på norsk tilbakeholdenhet på vestsiden av grensen mot Russland, en tilbakeholdenhet som ikke gjengjeldes.

Trygve Eriksen peker på norsk tilbakeholdenhet på vestsiden av grensen mot Russland, en tilbakeholdenhet som ikke gjengjeldes. Foto:

Av

spør Kjell Dragnes i en artikkel i siste nummer av Norges Forsvar, tidsskriftet som Norges Forsvarsforening utgir. Til tross for at styrkeforholdet mellom Russland og Norge er ekstremt skjevt, mener Russland at de har størst ubehag av naboskapet.

DEL

LeserbrevDen store NATO-øvelsen i 2018, vår meget forsiktige styrking av landforsvaret i Finnmark, rotasjonsøvelser i Trøndelag og Indre Troms og moderniseringen av radaren i Vardø er iflg. Dragnes eksempler på det russerne fremholder som provokasjoner fra Norge og NATO.

Men utviklingen i kapasiteter, styrkesammensetninger, utstyr og øvelser i Russlands militære apparat gir et helt annet bilde av hva vår nabo i øst står for. De driver øvelser tettere opp til norskegrensen, har modernisert og utviklet sine militære enheter på en rekke områder, fra ulike våpen til utstyr for langtrekkende elektronisk krigføring og missiler. Listen er lang.

Vi regner ikke med at Russlands militære opprustning skjer spesielt med sikte på kontroll av norsk territorium. Russland har utviklet en militær doktrine om et bastionsforsvar, en bred, fremskutt terskel langt nede i Norskehavet. Dermed blir store deler av norsk territorium liggende innen denne russiske bastionen, som dermed vil hindre vår frie ferdsel over havet.

Det russiske militære apparat i Russland er omfattende og gitt høy prioritet. Norge er en lilleputt. Våre beskjedne styrker utgjør absolutt ingen trussel mot Russland. Russernes kapasiteter er store. Hvilke intensjoner har landet? spør Kjell Dragnes.

Og jeg føyer til bare et lite, uskyldig spørsmål: Hvis Norge skulle etablert tilsvarende store styrker og utfoldet oss militært i så stort omfang og så nær grensen mot Russland som Russland tilsvarende gjør på sin side, hvordan ville russerne reagere når de «slik fikk se seg selv i speilet?»


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags