Vi trenger flere mestere ikke mastere

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Norge kommer til å mangle mer enn 90.000 fagarbeidere innen 2035. De fleste vil mene at yrkesfag er viktig, og at vi trenger både ambulansesjåfører, elektriker, snekkere og frisører også i fremtiden. Derfor er det helt avgjørende at flere velger yrkesfag hvis Norge skal sikre arbeidsplasser i fremtiden, og at alle fullfører.

DEL

Leserbrev 

Regjeringen gjennomfører nå et yrkesfagløft. De hever yrkesfagenes status og trappe opp innsatsen for flere læreplasser. Det vil vi i Færder Høyre følge opp lokalt. Vi vil ansette dobbelt så mange lærlinger i Færder kommune, og vil gi større plass til næringslivet i skolen.

I år er det 20 prosent flere elever enn i fjor som velger bygg- og anlegg i Vestfold, og 5 prosent flere som velger helse- og oppvekst. Det er bare to prosent flere elever som velger studiespesialisering enn som velger yrkesfag, og det er et svært godt utgangspunkt. Samtidig vet vi at 228 elever står uten lærlingplass, og at 18 av disse kommer fra Færder kommune. Disse elvene får verken den plassen de ønsker eller trenger.

Tall fra utdanningsdirektoratet viser at over halvparten som ikke får lærligerplass dropper ut, og dette er dermed en av de viktigste årsakene til at elever mister motivasjonen og faller fra videregående opplæring. Disse elevene har allerede sittet to år på skolebenken, men det hjelper lite når de ikke kommer seg videre ut i jobb.

Vi må sikre flere elever lærlingplass. Dette er arbeidskraft Norge trenger, og som vi ikke har rå til å gå glipp av. I dag jobber det 25 lærlinger i Færder kommune, og det ønsker vi i Høyre å doble. Vi vil på sikt ansette 2 lærlinger per 1000 innbygger i Færder kommune dersom behovet tilsier det. Samtidig er det viktig at vi også legger til rette for at bedrifter ønsker å påta seg det samfunnsansvaret det er å ta inn lærlinger.

Regjeringen har siden 2013 økt lærlingtilskuddet med totalt 20.000 kr per kontrakt, og det vil vi fortsette med. De har innført en merkeordning for lærebedrifter, som gjøre det enklere for forbrukere å velge bedrifter som har lærlinger ansatt. I tillegg har de strammet inn kravet om at bedrifter må ha lærlinger for å vinne offentlige anbud.

I en årrekke ble det jobbet for at veien til høyere akademisk utdanning skulle bli åpnere og mer attraktiv. Nå er det yrkesfag som skal heies fram. Norge trenger ungdom som fullfører videregående utdanning. Norge trenger ungdom i yrkesfag, ungdom som trives i sin utdanning – og som har tro på sine drømmer og sin fremtid. Vi trenger flere mestere, ikke mastere. 

Karoline Aarvold

Kommunestyrerepresentant og 5. kandidat for Færder Høyre

Færder

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags