Ny privatskole: Blir det undervisning i «hvordan omgå norsk regelverk, og sikre eierne profitt, på tross av at dette er forbudt»?

Det er bare å advare mot å slippe løs slike skoler, skriver Heming Olaussen og Anette Viken.

Det er bare å advare mot å slippe løs slike skoler, skriver Heming Olaussen og Anette Viken. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Velkommen til «Akademiet»? Kjetil vil starte to privatskoler i Tønsberg, melder TB i et bredt oppslag 27.2. Avisa gir «grunderen» bra PR og «fakta» om Akademiet, basert på deres egne hjemmesider.

Akademiet – som er eierselskapet til Heltberggruppen - som er det selskapet som formelt vil etablere en privat videregående skole i Tønsberg sentrum, og en privat grunnskole på Revetal (!), presenterer seg som en Montessori-skole, og blant alle de positive egenkarakteristikkene finner vi også at skolen «legger til rette for at elevene skal få en etisk bevissthet».

Det er flott. Kan vi da regne med at et tema i undervisningen blir: «Hvordan omgå norsk regelverk, og sikre eierne profitt, på tross av at dette er forbudt»? Et lite søk på Akademiet viser at Akademiet i Bergen tidligere har fått krav fra Utdanningsdirektoratet om å tilbakebetale 4,67 millioner kroner i urettmessig utbetalt statsstøtte, i følge Bergensavisen.

Saken er noen år gammel, men viser at hele 7 Akademiet-skoler fikk krav om tilbakebetaling med i alt 12,7 millioner kroner. Direktoratets gransking viste at statstilskuddet i stor grad var brukt til å dekke regninger vesentlig over markedspris for alt fra husleie (til eget selskap), innleie av daglig leder, innleie av undervisningspersonell(!) og kjøp av Macbook-maskiner. Samt tjenester for økonomisk rådgiving, regnskap, leie av kontorutstyr og leasing av datamaskiner. Gjett hvem som fikk den kreative differansen?

Det er bare å advare mot å slippe løs slike skoler. De etableres ikke av idealistiske hensyn. Noen ønsker å tjene penger på å drive skole, på tross av at dette er forbudt. De kalles gjerne velferdsprofitører. En annen sak er at privatskoler tapper den offentlige skolen for penger (og folk?), slik at tilbudet til elevene i den offentlige skolen blir dårligere. Det er en tap-tap situasjon for fellesskapet. Men det bryr tydeligvis ikke Akademiet seg noe særlig om.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags