Hva vil du bli? Om skolemotivasjon og verdiskapning

Det å velge best mulig yrkesvei er ikke enkelt og ikke blitt enklere med årene. Mange unge trenger bedre veiledning og det å starte bedrift i skolen er en god sådan

Det å velge best mulig yrkesvei er ikke enkelt og ikke blitt enklere med årene. Mange unge trenger bedre veiledning og det å starte bedrift i skolen er en god sådan Foto:

Av
DEL

Leserbrev1.mars var gikk fristen ut for å søke videregående utdanning og mange unge venter i spenning frem til sommeren før de får vite hvilken linje eller skole de skal starte på. Uavhengig av hva eller hvor de starter er det et faktum at mange uansett i lang tid fremover vi fortsette å stille spørsmålet til seg selv; hva vil jeg bli?

Biografi for Thomas Heggertveit 

UNG undersøkelser viser at mange unge trives på skolen, men usikkerheten til egne veivalg har ikke blitt mindre med årene. Lett å tenke at dette er et ungdomsfenomen, men rekrutteringsbyrået Proffice gjorde en undersøkelse i 2012 som viste at 50% angret på den utdannelse man hadde tatt etter 15 år, mens 25% jobbet med noe de ikke var utdannet til. Enkelt? Not.

Alle scenarier peker fremover mot et samfunn preget av større variasjon i arbeids –og næringsliv. Mange nye type jobber og arbeidsformer vil skapes. Det vil kreve at dagens ungdom ser på endring som regelen og ikke unntaket. Klarer de det vil det styrke deres evne til å holde god mental balanse til å møte arbeidskrav preget av hurtige omskiftninger og mer uforutsigbarhet.

Det private næringslivet har tradisjonelt vært i førersetet i denne utviklingen, men mange ansatte i offentlige virksomheter kan skrive under på at dette gjelder i høyeste grad også på deres arbeidsplasser. Presset på effektivitet og lønnsomhet har vi alle til felles.

Ungt Entreprenørskap har som rolle å skape arenaer hvor unge kan trene på å utvikle egenskaper som styrker deres evne til å forstå og møte et arbeidsliv i sterk endring. Vår fremste metode er å la unge starte bedrift. Det gjør vi både i ungdomsskole, på videregående og på universitet.

Onsdag 13.mars åpner Norges største mesterskap for Ungdomsbedrifter i Larvik Arena og rekordmange 216 Ungdomsbedrifter fra Vestfold, Telemark og Buskerud samles. 1100 ungdommer som har det til felles at de har jobbet i tett samarbeid som gruppe og bygget kunnskap og nettverk med det lokale nærings-og arbeidsliv. De har bygget opp sine egne bedrifter fra bunnen av og de har selv utviklet sine forretningsideer. Enten de vil selge sikkerhetsutstyr for båteiere, bygge utemøbler eller hjelpe mennesker med sosiale tjenester.

Undersøkelser fra både Østlandsforskning og nå senest Cluster for Entreprenuership Education(CEE) viser at å starte bedrift i skolen øker elevenes skolemotivasjon. CEE undersøkelsen er basert på 25 videregående skoler, 12000 elever og 3500 foreldre i Latvia, Italia, Estland, Finland og Belgia.

Foruten økt skolemotivasjon fungerer Ungdomsbedrift som en glimrende jobbveileder. Du kan prøve ut realistiske og relevante oppgaver og sjekke ut om dette er noe for deg? Kanskje salg er mye mer spennende enn du trodde. Kanskje regnskap ikke var så kjedelig allikevel. Trives du best i grupper eller fant du ut at du trives best å jobbe konsentrert for deg selv. 

Ungdomsbedrift er en treningsarena for å lære at du kan skape verdier i samfunnet, starte bedrift og lære om deg selv. Vårt mål er at alle elever i skolene skal få tilbud om å være med for å starte bedrifter. Enten du går på ungdomsskole eller i videregående. Det er ikke slik at dette passer nødvendigvis for alle, men at alle kunne få mulighet til å prøve er noe annet. Her kan vi samarbeide med  politikere, skoler, kommuner og fylket samarbeide for å skape et godt tilbud. Det mener vi de unge fortjener, før vi spør de samme. Hva vil du bli?

Enkelt? Not.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags