Gå til sidens hovedinnhold

– Du tar opp en skoleplass noen andre ikke fikk. Synes du virkelig det er urimelig å forvente at du møter opp?

Artikkelen er over 5 år gammel

– Det er på tide å vurdere om vi skal ha en videregående skole som forbereder oss på livet, eller en skole som syr enda større puter under de vi allerede har.

Grønne Klør Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Du kan ikke ha unngått å få med deg debatten. Den debatten alle under 20 engasjerer seg kraftig i, med rasende ungdommer på nyhetene. Regjeringen vil nemlig gjeninnføre fraværgrense for karaktersetting på videregående skole.

Elevorganisasjonen og vgs-elever står på barikadene og har arrangert et imponerende antall demonstrasjoner. Som ungdomspolitiker er det helt klart forventet at jeg skal støtte dem, både i andre organisasjoner, og i min egen. Jeg bare klarer ikke å forsvare det.

De fleste av oss som har bikket 25 har gått på vgs med fraværsgrense, og selv om mange av oss har måttet ta opp fag, vil jeg påstå at fraværsgrensen fungerte godt.

Leser man noen av de mange rasende innleggene, skulle man tro at det nærmest er snakk om å innføre spanskrøret, og nekte elever å gå på skolen om de blir syk en dag. Jeg kan ikke fri meg fra å tenke at her er det mange som ikke aner hva de demonstrere mot en gang.

Listen med unntak og fravær som ikke skal telle i den ti prosenten, er evig lang, og dekket ting jeg helt ærlig ikke har tenkt på at er godt grunnet fravær, og som på ingen måte er fravær en arbeidsgiver vil ta hensyn til.

Ti prosent er mye

For det er faktisk slik at vgs skal gjøre oss klar for voksenlivet. Ti prosent fravær er enormt mye, tar du vekk alle de tingene som skal trekkes fra disse ti prosentene om det er dokumentert, er det helt ekstremt mye fravær.

Det tilsvarer faktisk at en arbeidstaker driter i å møte opp en dag annen hver uke, og ikke sier fra til arbeidsgiveren sin hvorfor. En ting er veldig, veldig sikkert, du hadde vært arbeidsledig før du hadde rukket å si «Torbjørn Røe Isaksen».

Det demonstrasjonene handler om, er i prinsippet å drite i forpliktelsene sine, uten at det får konsekvenser. For det er det studier og skolegang er. Forpliktelser. Og i en alder av 16 til 19, er det kanskje på høy tid å lære betydningen av nettopp det.

Du opptar en skoleplass, som koster ganske mye penger hvert eneste år, det minste du kan gjøre, er å møte opp. Ingen tvinger deg til å gå på vgs. Det får riktignok konsekvenser om du ikke går på vgs, men er du myndig, så er det faktisk et valg du må stå for.

Du tar opp resurser, og du tar opp en skoleplass noen andre ikke fikk. Synes du virkelig det er urimelig å forvente at du møter opp?

Bortskjemte

Vi er voldsomt bortskjemte, det er ikke så mange årene siden vgs ikke var gratis, og vi måtte betale for langt mer av egen lomme. Da hadde vi faktisk fraværsgrense. Nå er vgs helfinansiert. Likevel demonstrerer man fordi det kreves at man benytter seg av et gode man mottar. Det er et privileium å gå på skole, gratis.

Det høres dramatisk ut å få fremtiden sin ødelagt fordi man har en dag for mye fravær. Men det handler vel strengt tatt om summen fraværsdager. Og vet du hva? Fremtiden din er ikke ødelagt fordi du får en dårlig karakter, eller du ikke blir vurdert, du må bare ta opp en eksamen, så forbanna enkelt er det. Ja, jeg strøyk i tysk, jeg måtte ta det opp igjen, jeg har fremdeles en fin fremtid.

Du får en utdannelse selv om du stryker i et fag. Livet ditt er ikke ødelagt om du fullfører når du er 20 i stedet for 19. Det er ikke urimelig å ikke få betalt for arbeid som ikke er gjort. Det finnes ting som ødelegger livet ditt, å måtte ta opp gym er ikke en av dem. Skjerp dere!

I samme åndedrag som det hyles i kor av elevorganisasjonen, ungdomspartiet og elever, skriver avisene om ungdom som ikke får lærlingplass. Vet du hvorfor mange elever ikke får lærlingplass? Fordi de har enormt fravær.

Få hjelp

Hvorfor i alle dager tror vi at en bedrift som har hatt en elev som ikke dukker opp i praksis, vil ansette vedkommende som lærling? At man kan vise til lavt fravær er en kjempefordel når man skal ha lærlingplass. Vi kan alltids lære deg opp selv om du har svake karakterer, men å bruke mye tid og resurser på lærlinger som ikke møter opp, og ikke en gang gir beskjed, er både utmattende, frustrerende og dyrt.

Det vises gang på gang til psykisk syke elever. Men vet du hva? Om du er for psykisk syk til å gå på skolen, så bør du faktisk få hjelp. Det finnes en hel haug muligheter for å få gyldig fravær i forbindelse med behandlingstimer og utredning, eller bare samtaler, om det ikke er behov for mer. Og er du så psykisk syk, bør du fanges opp og følges opp, ikke sitte hjemme på rommet ditt.

Med en fraværsgrense, hvor læreren må informere deg om at fraværet ditt er i faresonen, må man også ha fokus på hvorfor man har fravær. Psykisk sykdom er ikke et argument, akkurat som i arbeidslivet, er det greit å være psykisk syk, men du kan ikke bare drite i å møte opp, for akkurat som i arbeidslivet, må du faktisk ha dokumentasjon på fraværet ditt.

Slutt å krisemaksimere!

Og har du dokumentasjon, så skal fravær fordi du er psykisk syk ikke telle i de ti prosentene. Slutt å krisemaksimere!

Å gå på skolen er en rettighet, å gå ut med gode karakterer, på første forsøk, er ikke en rettighet. Det er på tide å ta inn over seg og vurdere om vi skal ha en videregående skole som forbereder oss på livet, eller en skole som syr enda større puter under de vi allerede har. Det handler om å innse at hensikten med vgs ikke er 6 i alle fag, men å forberede seg på arbeids- og studieliv. Det handler om å innse at unntakene må være unntak. Ikke normgivende.

Det er en god øvelse i respekt for andres tid og resurser. Det trengs tydeligvis.

Kommentarer til denne saken