Slottsfjell sliter – det må både Tønsberg og Slottsfjell lære av

KOMMENTAR: Erik Wold Aunemo er nyhetsredaktør i Tønsbergs Blad og har vært på Slottsfjell samtlige år. Unntatt i år.

KOMMENTAR: Erik Wold Aunemo er nyhetsredaktør i Tønsbergs Blad og har vært på Slottsfjell samtlige år. Unntatt i år. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Slottsfjell har vært en suksess i årevis – og det samme har sommerbyen Tønsberg. Men nå har vi fått et lite varsku om at det er lett å ta ting for gitt.

DEL

MeningerHvis du tar bort Slottsfjell, Færderfestivalen og Foynhagen fra Tønsberg-sommeren. Hva sitter du egentlig igjen med da?

Eller for å si det på en annen måte:

Hvis det ikke hadde vært for to, tre personer, Christoffer Rød/Erlend Mogård-Larsen (Slottsfjell) og Jon Terje Johnsen (Færderfestivalen og Foynhagen), hadde sommeren i Tønsberg i år bestått av et knippe middels besøkte revyer og en langhelg med travløp på Jarlsberg.

INITIATIVTAGERNE: Erlend Mogård-Larsen, til venstre, og Christoffer Rød poserte for Tønsbergs Blads fotograf da de lanserte planene om Slottsfjell Festival. "Får disse gutta det som de vil, kan Slottsfjell Festival bli den neste Quart´n" sto det i ingressen til saken. Quart-festivalen er konkurs for flere år siden. Begge gutta er fortsatt med i Slottsfjell som styremedlemmer

INITIATIVTAGERNE: Erlend Mogård-Larsen, til venstre, og Christoffer Rød poserte for Tønsbergs Blads fotograf da de lanserte planene om Slottsfjell Festival. "Får disse gutta det som de vil, kan Slottsfjell Festival bli den neste Quart´n" sto det i ingressen til saken. Quart-festivalen er konkurs for flere år siden. Begge gutta er fortsatt med i Slottsfjell som styremedlemmer Foto:

Fallitt

Ingenting galt med verken revyene eller Jarlsberg Grand Prix – særlig ikke når Sturla Berg-Johansen og gjengen leverer nyskrevet kvalitet – men det hadde mildt sagt vært stusslig.

Og ikke minst: Det hadde vært en fallitt for den tradisjonsrike sommerbyen – både i utvalg og i antall besøkende.

Jeg tipper både Brygga, Torvet og antakelig også Kaldnes og de mange leilighetsprosjektene hadde sett helt annerledes ut. Mye hadde kanskje ikke vært der.

LES OGSÅ: Slottsfjell nedskalerer og kutter kostnader hardt (+)

Ideer

Noen få personer med ideer som virket usannsynlige da de ble tenkt eller uttalt første gang, er det som gjør at Tønsberg skiller seg ut i dag.

Nå er det ingenting som tyder på at verken Færderfestivalen, Foynhagen eller Slottsfjell forsvinner – selv om sistnevnte sliter nå. 

Slottsfjell sliter

Man kan si mye om artistene Slottsfjell-gjengen har hyret inn i år, man kan kritisere dem for å ha 18-års aldersgrense, for lite kapital til å tære på i vanskelige tider, eller for å mangle litt av den driven, pågangsmotet og kreativiteten man så på Slottsfjell for noen år siden.

Kanskje mangler de også lokal forankring, kanskje har de glemt hjemmebanen sin.

Kanskje er det litt av alt. Men det viktigste er at jeg er sikker på at Slottsfjell løser dette. At de nå ryddet opp i forkant av festivalen, viser at Slottsfjell faktisk har våknet. Grepene de har tenkt å ta foran neste års festival, virker også lovende. En festivalledelse som ordner opp økonomisk FØR festivalen, er heller ikke akkurat dagligdags i Festival-Norge.

LES OGSÅ: Slottsfjell avblåser krisa – men vil tilbake til røttene

Spørsmålet er om vi har den samme ledelsen og den samme viljen til endring i resten av det som utgjør sommerbyen Tønsberg.

Bakoverlent

For akkurat som Slottsfjell, har Tønsberg seilt av gårde i medvind en god stund nå. Når ting lykkes er det, som Erlend Mogård-Larsen i Slottsfjell er inne på for deres del, lett å lene seg litt tilbake – i stedet for å starte på det som kan bli nye suksesser.

Hvem er de nye Jon Terje Johnsen og Christoffer Rød, Erlend Mogård-Larsen? Hvor er menneskene med de ville ideene? Hvor er politikerne eller byråkratene med de store visjonene? Og hvor er arenaene hvor disse kan møtes?

Trøbbelet til Slottsfjell er et lite varsku som kanskje er akkurat det vi trenger. Tønsberg er ikke alene om å være sommerby.  Det er nå som vi har suksess vi burde lete etter nye suksesser.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags