Naturen konkurrerer med søppel

VÆRRE ENN FØR: I de gode gamle dager var land langs Middelhavet kjent for å la søplet flyte. I dag har Norge overtatt denne rollen, til tross for at vi kildesorterer og vi i Tønsberg har minst 5 søppelkasser per boenhet, skriver Per Rosenblad Brun.

VÆRRE ENN FØR: I de gode gamle dager var land langs Middelhavet kjent for å la søplet flyte. I dag har Norge overtatt denne rollen, til tross for at vi kildesorterer og vi i Tønsberg har minst 5 søppelkasser per boenhet, skriver Per Rosenblad Brun. Foto:

Av

Hvorfor har vi blitt en nasjon der vi kaster søppel ut av bilvinduet, tømmer varebilen for stoler, sofaer og annet midt i skogen?

DEL

LeserbrevVåren er her. Sneen gikk sent i år så det tok litt tid før søppelet ble synlig. Når sneen ble borte så blomstret det opp, ikke med blomster, men med plast og annet søppel. Nå dukker det opp gule, hvite og blå blomster og søppelet får konkurranse. Vårens idyll, plast og metall slåss om plassen langs veikantene. Sanden flyter i gatene og gir svevestøv og sprekker i frontrutene.

Blomster setter vi pris på, men søppel passer ikke inn i naturen. Det plukkes søppel av frivillige. Hvorfor skal man måtte sette i gang så store tiltak for å plukke søppel opp efter andre. Hvorfor kan vi ikke skifte ut den fordømte plastposen som vi alle elsker med en pose av papir. Andre nasjoner har gjort det for lenge siden.

Hvorfor har vi blitt en nasjon der vi kaster søppel ut av bilvinduet, tømmer varebilen for stoler, sofaer og annet midt i skogen. Tømmer askebeger på parkeringsplassen. Lar bikkja drite der og da, og lar efterlatenskapen ligge så turgåere får dritten med seg hjem på skoene eller som skismøring.

Gatene er fulle av sand, så vi slapp hoftebrudd i vinter. Sanden er imidlertid glatt når den ligger på brostein. Langs veiene flyter det med plastposer og plastkanner og enkelte foreninger påtar seg å rydde opp. Tønsberg Søppelplukkerlag er etablert. Lions Club Sem holder Gunnarsbøparken ren. Hvorfor har det blitt slik? Vi snakker om et dyrepoliti, men jeg tror jammen meg at vi trenger noen som kan bøtelegge og straffe de mange som forsøpler gater og naturen.

I de gode gamle dager var land langs Middelhavet kjent for å la søplet flyte. I dag har Norge overtatt denne rollen, til tross for at vi kildesorterer og vi i Tønsberg har minst 5 søppelkasser per boenhet.

Kan det ha noe med likegyldighet, rikdommen eller vanlig oppdragelse. Hva har skapt denne likegyldigheten? De færreste reagerer når man forsøpler, kaster fra seg eller ikke tar opp efter hunden. Forventes det at staten, kommune eller de frivillige skal rydde opp? Da glemmer vi at staten det er deg og meg. De frivillige er dine naboer.

Kanskje har vi fått det for godt og vi ikke lenger er i stand til å ta hensyn og ansvar. Kanskje vi forventer at alle andre enn meg selv skal ta ansvaret. Etikk og moral er ikke prioritert. Utenfor butikken der jeg handler flyter det med søppel efter at skolebrødene og brusen er fortært av elever fra de nærliggende skolene. Søppelkasser brukes ikke av skoleungdom, for ingen har lært dem hva de skal brukes til. Mor og far er på jobb så de kan heller ikke lære fra seg noe særlig.

Det er farlig å ha det for godt, ikke ha forpliktelser og ikke ta ansvar.

Kanskje noen på skolen eller i hjemmet burde lære barn og ungdom å ta vare på naturen, plukke opp søppelet vårt, kaste det der det skal kastes, og la de gule, hvite og blå blomstene få ha grøftekantene som sitt domene.

Skoleungdommer streiker for miljøet. Kanskje det hadde vært lurt å se på seg selv og nærmiljøet før man kaster seg over verdens omfattende problemer.

De kommende generasjonene må lære det som er i ferd med å gå i glemmeboken. Ansvar for en selv, eget liv og naturen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags