Å forby å be om hjelp i verdens lykkeligste land er en avsporing når det gjelder å stoppe kriminalitet

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Brennpunktdokumentaren «Lykkelandet» har satt følelsene i sving, og gitt den årlige debatten om tiggerforbud et knallhardt startskudd.

DEL
 

LeserbrevDe aller fleste av oss blir opprørte av det vi ser i «Lykkelandet». Vi ønsker ikke å støtte organisert kriminalitet og vi vil ikke stilltiende godta menneskehandel og at kvinner må prostituere seg for å overleve. Men tjuveri, narkotikasalg, menneskehandel og hallikvirksomhet er allerede ulovlig. Det gir ikke mening at dette ikke skal kunne etterforskes og straffeforfølges selv om tigging er lovlig. At noen bruker tigging som et skalkeskjul er ikke grunn god nok til å forby det.

Anne Katrine Hauge

Anne Katrine Hauge Foto:

LES OGSÅ (+):  – Den svarteste dagen siden jeg kom til Norge

Alltid noen som utnytter andre

Forbud mot tigging kan ikke sees isolert, det er en del av en større historie. Det er en del av et forsøk på en moralsk fortelling om de «kriminelle fattige». De aller fleste av oss føler et visst ubehag når vi tvinges til å forholde oss til mennesker som ikke er innafor i det vellykka og velstrigla norske samfunnet, det hadde jo vært så godt å slippe å se det, slippe å møte dem. Men sannheten er at det vil alltid være noen som faller utenfor, noen som er i nød og noen som utnytter andre.

FATTIGDOM: Vanskelig å forby det.

FATTIGDOM: Vanskelig å forby det. Foto:

Vil du ikke støtte organisert kriminalitet? Bra! Da lar du være å bruke svart arbeidskraft, kjøper ikke ulovlige rusmidler, og du lar være å kjøpe sex. Vil du ikke gi penger til tiggere? Helt OK, da gjør du ikke det. Misliker du tigging? Også helt OK. Men det er ingen god grunn til å forby det.

Vrient å forby fattigdom

Både politi og forskere er tydelige på at årsaken til tigging er fattigdom, og fattigdom kan ikke forbys med nevneverdig effekt. At noen, fattige eller ikke, begår alvorlig kriminalitet må etterforskes, uavhengig av tigging som er en harmløs aktivitet. Hvis problemet er kapasiteten til politiet så må vi heller sørge for flere ressurser, ikke gi dem en trål til å fange opp enhver som bruker ytringsfriheten til å be om hjelp på gata.

LES OGSÅ: Ber Norge droppe tiggeforbud

Jeg blir skremt når det i kjølvannet av Brennpunktdokumentaren meldes om trakassering av tiggere. Politiet uttaler at de ikke har noen indikasjon på at det rumenske tiggermiljøet i Vestfold er tilknyttet noe kriminelt nettverk, men de som tigger beskriver likevel at de behandles dårligere etter dokumentaren. Nettopp slike reaksjoner viser hvor farlig det er når den offentlige debatten generaliserer og polariseres.

Anne Katrine Hauge

2. kandidat, Miljøpartiet De Grønne Vestfold

Nøtterøy

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags