Gå til sidens hovedinnhold

Det er deilig med ferie

Artikkelen er over 4 år gammel

Nyt din egen ferie, men husk også at den blåblå regjeringen har gjort det vanskeligere for uføres og arbeidslediges familier å skaffe seg gode ferieopplevelser, skriver Olav Sannes Vika (SV).

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Facebook er full av sommerbilder. Folk på tur, på restauranter og i Syden. Jeg har også en god og velfortjent ferie, hvor jeg kan kose meg.

Ferie er noe vi trenger, og fortjener. Vi skal takke fagbevegelsen, og etter hvert velferdsstaten for at det er blitt en rettighet for de fleste. Jeg har kost meg både med uke på Lesbos, med konserter, og litt jobbing på huset. Jeg blir ofte tenksom i ferien. I år har jeg tenkt mye på barna jeg har truffet i jobben, og som ikke får ferie. De hadde virkelig trengt det.

Barnefattigdom dukker opp som tema i hver valgkamp, og ofte før jul. Alle vi politikere synes synd på de fattige barna. I Tønsberg er det heldigvis også sånn at vi gjør en del. Vi har vedtatt en plan mot barnefattigdom, vi skal utvide den sosiale boligplanen til å omfatte ungdom og mindre leiligheter, og SV har tatt opp å se på å holde barnetrygden utenfor sosialhjelpen. Det vil hjelpe noe.

LES OGSÅ: Hva kan vi gjøre for å bedre ungdommens psykiske helse?

Flere fattige barn

Det jeg liker best med ferie er tid og (ferie) penger til å bestemme selv hva jeg vil gjøre. Den muligheten er det mange som ikke har. De kan delta på tiltakene kommunen gir dem, som Aktiv sommer. Fint det, men som en av ungene sa til meg da jeg spurte om ferien: «Jo da, jeg skal på Aktiv sommer, men det hadde vært fint med tur med mamma.» Det kunne hun ikke love fordi hun er tilkallingsvikar og trenger å jobbe så mye som mulig i sommer når de andre har ferie.

LES OGSÅ: Stadig flere på sosialhjelp: – Mange synes det er greit å «gå på NAV»

I Tønsberg var det 696 barn i vedvarende lavinntektsfamilier i 2015 (Bufdir), og trolig flere nå. Høyre- og Frp-regjeringens smålige kutt i barnetillegget for uføre førte til flere fattige barn. I Tønsberg var det 466 barn som har minst én ufør forelder. Stortingsflertallet kuttet også feriepengene til arbeidsledige. I Tønsberg rammet det 3.821 helt ledige (NAV/TB 12.08.17), og ganske mange av dem har barn.

LES OGSÅ: – Det er nok for flaut å snakke om det hvis en familie har dårlig råd

LES OGSÅ: Slik bekjemper vi barnefattigdom best

– Kast forskjellsregjeringen

Jeg synes ikke noen skal ha dårlig samvittighet over å kose seg i sommer, eller la dette ødelegge en velfortjent ferie. Vi bør derimot kaste forskjellsregjeringen til høsten. SV vil bruke sin makt til gjøre noe med forskjellene. Vi vil:

* Øke barnetrygden mest for dem med mange barn og enslige forsørgere.

* Gjeninnføre barnetillegget i uføretrygden.

* Gi arbeidsledige feriepenger igjen.

* Lage en nasjonal sosial boligplan og følge opp lokalt.

* Ikke trekke barnetrygden fra sosialhjelpen

* Endre arbeidsmiljøloven, så folk sikres faste, hele stillinger.

* Senke prisene på SFO og gi søskenmoderasjon på tvers av barnehage og SFO.

LES OGSÅ: SV vil bekjempe barnefattigdom i en eventuell ny regjering

SV vil ikke at barn og familier skal stå med lua i hånda, men ha samme rettigheter og samme frihet som oss andre. Fattigdom handler om penger – og da hjelper nettopp det.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.