Kan det bli for mye pupper og lår?

BLIR SUR: Det er ikke mangel på sportslige resultater som gjør meg muggen denne gangen. Det er mangel på noe helt annet. Mangel på Fair Play. Og mangel på klær, skriver nyhetsleder Marie Olaussen.

BLIR SUR: Det er ikke mangel på sportslige resultater som gjør meg muggen denne gangen. Det er mangel på noe helt annet. Mangel på Fair Play. Og mangel på klær, skriver nyhetsleder Marie Olaussen. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Ja.

DEL

KommentarNei, nå blei jeg litt sur, kjenner jeg.

Sånn er det med sport. Det vekker følelser. Glede, jubel og stolthet. Eller raseri, tristhet, skuffelse – det kommer helt an på hvordan det går.

Men det er ikke mangel på sportslige resultater som gjør meg muggen denne gangen. Det er mangel på noe helt annet. Mangel på Fair Play. Og mangel på klær.

Og med det, nok en mulighet til å gjøre pupper og lår til underholdning. Misforstå meg rett. Jeg er ikke generelt sur på pupper og lår. Jeg synes det er superstas å ha både pupper og lår. Og det kan absolutt være underholdende. Men heldigvis slipper jeg å gå på jobben i miniskjørt hvis ikke jeg absolutt vil. Her er det jeg som bestemmer over min egen kropp og hvordan jeg vil fremstå.

Kropp trekker mer publikum

Sånn er det ikke alltid i idrettens verden. Denne uken har vi virkelig fått opp temperaturen i kommentarfeltet på tb.no. – Første gang jeg tok av meg shortsen og spilte i bikinitruse, føltes det veldig rart, sa Marte Smistad (25) til Tønsbergs Blad denne uken. Flint-spilleren har akkurat tatt EM-gull i beachhåndball i Kroatia, og nå er hun i Polen for å konkurrere i World Games. I bikini. Slik er nemlig de internasjonale reglene for kvinner som spiller strandhåndball. Menn skal ha shorts og singlet. Kvinner skal ha bikinitopp og bikinibukse. Hvorfor er det sånn?

– Grunnen er nok at forbundet mener kropp trekker mer publikum, mener Smistad.

Selv har hun vent seg til å spille kamper i bikinitrusa. Men kunne hun valgt selv, ville hun spilt i singlet og tights. Hvorfor skal menn kle på seg mens kvinner må kle av seg? Hva skjer med likestilling, respekt og forholdet til kropp og kjønn når den store, sterke Idretten gjør slike grep?

Det er ikke til å holde ut

Jeg synes det er rart at det er nødvendig å tviholde på objektifiseringen av kvinnekroppen. I vår kom resultatene av den store Ungdataundersøkelsen. Tusenvis av norske ungdommer forteller om psykiske plager og høyt stressnivå som resultat av kroppspresset som finnes rundt oss – ikke minst i sosiale medier. Spesielt unge jenter sliter. For det første skal de være tynne. For det andre skal de ha stor og fast rumpe. For det tredje er det veldig stas med magemuskler som synes, og disse skal helst stå i spenn som en sixpack under et par veldreide pupper. De freidigste forbildene finnes på Instagram. De trener alltid i bikini, både løper og løfter vekter. Og flekser i vei før bildene friskes opp i bilderetusjeringsprogrammer som både forlenger lårene, slanker midjen og løfter baken. Det er nesten ikke til å holde ut, og det er i hvert fall ikke mulighet til å lykkes i virkeligheten.  Ikke for unge jenter. Og ikke for middelaldrende småbarnsmødre heller, for den saks skyld.

Veldreide podiedamer

Nå er det langt fra første gang denne problemstillingen er oppe.

■ I mars 2012 vedtok Det internasjonale volleyballforbundet å oppheve reglene om at kvinner må spille i bikini.  Sandvolleyball-profilen Iver Horrem reagerte på vedtaket, og mente endringen var ødeleggende for sporten. – Regelendringen tar vekk noe av sjarmen med idretten. Sandvolleyball skal være en sexy idrett, sa Horrem til Dagbladet. Endringen ble gjort for å ta kulturelle og religiøse hensyn.

■ Våren 2016 var lettkledde damer pauseunderholdning på tribunen under hockey-VM i Russland. Den svenske landslagstreneren Leif Boork reagerte sterkt: – Det er absolutt ikke greit. Jeg synes det gjør kvinnene til objekter i en mannsdominert idrett, sa han til Expressen.

■  I desember 2016 kom det sterke reaksjoner etter at to kvinner i miniskjørt poserte ved siden av innebandylagets beste spillere under VM. – Jeg ble helt sjokkert. Det her trodde jeg ikke var mulig. Det er 2016, og jeg trodde vi var kommet lenger enn det, skriver TV2 om den svenske landslagsmålvakt Erika Johansson.

■ I løpet av årets Tour de France ble det så mye oppstyr om de veldreide podiedamene som dukker opp ved premieutdelingene, at arrangørene av Spania rundt sporenstreks bestemte seg for å droppe å bruke vakre kvinner som rekvisitter når rittet ruller i gang i august.

Ønsker seg mindre kroppsfiksering

I Norges Håndballforbund er håndballpresident Kåre Geir Lio klar til å ta opp saken med det internasjonale forbundet. Igjen.

Norge prøvde å endre draktkravet for kvinner allerede i 2008, uten hell. Lio mener regelverket er rimelig utdatert. – Vi ønsker at de som spiller beachhåndball skal ha en bekledning som de kan føle seg vel i – og ikke en som fører til økt kroppsfiksering og mistrivsel, sier han til Tønsbergs Blad. Og lover å følge opp utover høsten gjennom de riktige idrettspolitiske kanalene. Takk for det!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags