Bokser Tangstad i sentrum, kong Haakon i utkanten

FEIL STED: Bysten av Steffen Tangstad burde ikke stått på Torvet, men utenfor en idrettshall, treningsstudio eller lignende, mener Eivind Luthen.

FEIL STED: Bysten av Steffen Tangstad burde ikke stått på Torvet, men utenfor en idrettshall, treningsstudio eller lignende, mener Eivind Luthen. Foto:

Av

På Torvet er det nå satt opp en byste av bokseren Steffen Tangstad. Ingen annen person i byens historie er beæret med en lignende hedersplass.

DEL

MeningerVi har også en byste av kong Haakon VII, men han står plassert foran Slottsfjellmuseet. Det var denne kongen som modig frontet et nei til tyskerne da de invaderte Norge. Han viste vei i motstandskampen mot tyranniet.

Men kongen er – som sagt –  plassert i utkanten av byens sentrum.

Det finnes en del viktig skulptur i Tønsberg, men mye av den er «gjemt» bort. En flott byste av selveste William Shakespeare er plassert  i  Thaulowhølet. Men det kan man jo alltids forstå; her er han blant sine egne, glade skuespillere som årlig underholder oss med gode teateroppsetninger.  Men burde ikke verdenskjente Shakespeare ha stått nærmere byens pulserende liv?

Den smekre skulpturen av Frans av Assisi, laget av den kjente kunstneren Ragnhild Butenschøn, er derimot forvist til et innelåst liv på Greveskogen videregående skole. Dette til tross for at Frans av Assisi er kjent som økologiens helgen. To replikker av den samme kunstneren er plassert i Moss og Lillestrøm, de står naturligvis ute blant trær og blomster.

Bjørneboe ut i dagen?

Bare de færreste vet at det finnes en flott skulptur av Jens Bjørneboe, men kunstverket er plassert i trappeoppgangen på Slottsfjellskolen. Bjørneboe er hvert fall iblant sine egne, i lokalene til Steinerskolen. Men burde ikke Bjørneboe få en plass foran skolen? Han hører til en av de mest betydelige norske forfattere i moderne tid.

I Tønsberg har vi likeens en skulptur av vårt rikshelgen, Hellig Olav, den er plassert foran den katolske kirke. Her står den godt.  Det samme kan sies om kunstverket utenfor politistasjonen – «Det kommer en dag da vi alle trenger nåde»  av Nina Sundby. Vigelands skulptur av mor og barn i Minneparken og Emil Lies storslåtte kunstverk i Gunnarsbøparken har begge en riktig plassering.

Den viktige skulpturen av Pilegrimen (av Tore Bjørn Skjølsvik)  fikk ikke stå ved ruinene av Mikaelskirken som en gang fungerte som valfartsmål, men er forvist til «Jentebakken». Greit nok, hun har i hvert fall selskap av prinsesse Kristina, laget av Britt Sørensen.

Bør flyttes

Men la oss vende tilbake til Steffen Tangstad: Denne bysten av ham hører naturligvis ikke til på Torvet, men snarere foran en idrettshall, eller ettreningsstudio der han ville vært blant sine egne. Og det er vel plassering god nok?

Torvet er  – som kjent – byens storstue, byens fremste paradested. Vårt ansikt utad.

Her samles byens befolkning på store festdager. Torvet er et viktig symbolsted og ikke en arena der noen få private aktører fremmer sin syn på hva som skal dominere fellesskapets verditenkning.

Proffboksing er, og har alltid vært, en smal aktivitet i Norge. Og takk for det.

- GJEMMES BORT: Flere skulpturer av viktige historiske personer står veldig bortgjemt i Tønsberg, mener religionshistoriker og lokalpatriot Eivind Luthen.

- GJEMMES BORT: Flere skulpturer av viktige historiske personer står veldig bortgjemt i Tønsberg, mener religionshistoriker og lokalpatriot Eivind Luthen. Foto:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags