Om slagord og argumenter i abortdiskusjonen: Grovt usaklig

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Noen ganger i den offentlige debatten synes det bli slik at slagordene blir viktigere enn sakligheten.

DEL

MeningerSå også nå når abortdiskusjonen har blusset opp igjen. Det ser ut til være umulig å nærme seg dette spørsmålet uten at aktivister fyrer opp gamle og velkjente kamprop. Slik håper man øyensynlig å stoppe enhver diskusjon før den i det hele tatt har fått rom.    

Noen av de vanligste slagordene vi ser er: «Ligg unna livmoren vår Erna. Aldri mer strikkepinner. Regjeringen vil ta oss 40 år tilbake i tida. Erna, hvordan våger du å bestemme over andre kvinners kropp».   

Denne retorikken er grovt usaklig. Det er vel ingen som har til hensikt å forandre abortloven slik at den tar oss 40 år tilbake i tida, og som gjør at gravide kvinner må ty til strikkepinner. Abortspørsmålet er for mangesidig til at en bør henfalle til denne type agitasjon. Det har skjedd mye teknologisk utvikling siden abortloven ble vedtatt, og det aktualiserer at det må være mulig å se sider ved loven på nytt. Det forbauser meg at det synes umulig for abortaktivister å se at dette dreier seg om mer enn en kvinnes kropp, men også et lite, blivende menneske.     

Den type retorikk som brukes er velkjent. Vi har sette den før i diskusjon om kjønn og likestilling. Budskapet som gjerne ligger under slagordene er ofte: «Fy deg, som bærer til torgs slike håpløse meninger». Så får vi skamme oss og holde kjeft.   

Vi er et samfunn som smykker oss med honnørord som åpenhet, ytringsfrihet og toleranse. Det abortaktivistene av i dag viser, er det motsatte. Jeg synes de viser en form for fundamentalisme, som ellers hører hjemme i samfunn vi tar avstand fra. Fundamentalismen kan ha ulike ansikter.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags