Når jeg ser det ordet, får jeg lyst til å le kjeven ut av led(d)

«Padleled Vestfold» er et skrivebordsord, sier Per Velde. Han er oppgitt over måten språket brukes på.

«Padleled Vestfold» er et skrivebordsord, sier Per Velde. Han er oppgitt over måten språket brukes på.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Spar oss for «leden»!

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Lørdag leste vi igjen om «padleleden» i Tønsbergs Blad. Nå har jeg hatt båt på Nøtterøy i førti år, men aldri har jeg hørt folk si det ordet. Folk sier leia, skipsleia, den vanlige leia osv. Det er ingen som sier: «der går leden».

Nå vet jeg at Tønsbergs Blad bruker det navnet som er bestemt, men hvem er disse språk-knølene som har funnet på dette? Når jeg ser det ordet, får jeg lyst til å le kjeven av led(d). Dette er et «språg» som i sin tid ble sagt å høre hjemme hos gamle tanter i Uranienborg menighet, et språk som knirker av elde og er drapert i spindelvev.      

«Padleled Vestfold» er et skrivebordsord. Skriv heller navnet om til norsk, slik som folk snakker, leia heter faktisk leia på norsk, det er det folk sier når man er på kysten eller i båt. «Leden» ble brukt av den «dannede» overklasse da vår hovedstad het Christiania, men også da sa vanlige mennesker «leia». Og én ting kan man være sikker på: Folk kommer til å si «padleleia», uansett hva de språkkonservative i fylket måtte mene.

Jeg vil gjerne spørre den/de ansvarlige for prosjektet i Vestfold fylkeskommune: Hvordan ble dette navnet vedtatt?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags