Ikke mye som vil styrke velferden i forslaget til statsbudsjett

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Valget er over, og neste politiske øvelse er godt i gang; statsbudsjettet. Finansministeren har lagt fram et budsjett som regjeringen mener vil bringe Norge videre.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

«Statsbudsjettet for 2018 er fremtidsrettet. Regjeringen prioriterer tiltak som styrker velferden i dag, skaper flere jobber og trygger Norge for fremtiden», sier finansminister Siv Jensen (Frp).

Hm, ja hvordan gjør man det best mulig? Det blir i valgkamper krevende å se den store forskjellen på partiene, alle vil det beste for flest mulige, og alle har gode svar på hvordan man løser de utfordringer man står overfor. Men når den tiden nå er over, og politikerne skal begynne på oppgaven de har lovet å ta, ja da blir bildet noe mer tydelig – og valg av metode avgjørende.

For å trekke fram et viktig område: «Regjeringen prioriterer tiltak som styrker velferden i dag». Hva er det som styrker velferden i dag, er det disse tiltakene regjeringen mener?

-Ingen økning i barnetrygden som ikke er regulert på over tjue år?

-Skattelette med 100,- for dem med lavest inntekt, og de med høyest inntekt får 1700,- i snitt?

-Fjerning av skatteklasse 2 som gir gunstigere skatt for ektepar der den ene tjener lite eller ingenting, og som vurderes å virkelig ramme barnefamilier under fattigdomsgrensen?

-Stramme inn reglene for dagpenger slik at flere faller ut av NAVs statlige systemer og over på sosialhjelp? Her også en reduksjon på 300 millioner til dagpengeordningen et moment.

-Økt makspris i barnehage på 110, som nok kun er merkbart for de med minst fra før.

-Kutt i støtten til enslige forsørgere med 13 %

-Ikke gjeninnføre barnetillegget for uføre med barn.

Og listen er på ingen måte uttømmende. Det skal nevnes at det i budsjettet også er en vilje til å øke overføringer på enkelte områder som vil gi bedre velferd (rett skal være rett), men dessverre er det ofte tiltak som ikke avhjelper de vi trenger å styrke mest. Nå begynner jobben i et nytt storting med å finne en vei som faktisk styrker velferden for alle, og ikke minst for dem som trenger det mest.

Det er det Norge trenger for å fortsatt kunne kalle seg en velferdsstat også i årene fremover

Grete Wold

SV, Holmestrand

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags