Gå til sidens hovedinnhold

Bredbånd på Torvet: Forskning viser at denne type stråling påvirker alt fra fosterutvikling til konsentrasjon

Artikkelen er over 2 år gammel

Det er sammenliknbart med historien om tobakkindustrien. Hvis myndighetene anerkjenner dette, hva blir konsekvensene?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Leser i Tønsbergs Blad 11. april at rådmannen anbefaler utbygging av trådløst nett på Torvet.

Noen som har hørt om kjerringa som var så gammaldags at hun var moderne? Et slikt skritt, med anlegging av wifi på torvet, vitner ikke om at råmannen har denne kjerringas evner.

På flere felt begynner samfunnets bevissthet å våkne – blant annet velger vi bort fleece på grunn av mikroplast, oppdrar barn med økt fokus på omsorg for naturen, velger kortreist mat, handler mer økologisk og etisk, og har et økt fokus på bruk av kollektiv transport.

En brikke i vår omsorg for omgivelsene handler også om teknologi. Teknologi gir oss svært mye bra, hvis den benyttes med klokhet. En solid mengde forskning peker på skadeomfanget av trådløs teknologi, selv om strålevernet og andre aktører hele tiden sår tvil rundt denne forskningen. Det er sammenliknbart med historien om tobakkindustrien. Hvis myndighetene anerkjenner dette, hva blir konsekvensene?

Les også

Vi skal ta bekymringene på alvor, men slutt med skremselspropaganda om smarte strømmålere

 

En anerkjennelse av trådløs-medaljens bakside medfører en stor opprydding, siden så mye av vår hverdag og infrastruktur baserer seg på trådløs teknologi. Men samtidig vil trolig antallet helseproblemer med såkalt «ukjent» årsak gå betraktlig ned. Forskning viser iallefall at denne type stråling påvirker alt fra fosterutvikling til konsentrasjon. Ikke rart, vi er et biologisk vesen hvor bittesmå elektriske pulser står sentralt for kroppens eksistens.

Allerede i 2011 kom Europarådet med klare anbefalinger om at wifi og trådløse fasttelefoner ikke bør benyttes i skolen. Europaparlamentet har anbefalt at grensene (som benyttes blant annet i Norge – og er de høyeste i verden) senkes fra 10 000 000 (ti millioner) µW/m2 til 1.000 µW/m2 – som et STRAKSTILTAK, og på sikt videre ned til 100.

Les også

Ragnhild (39) og Tore (41) gjør opprør mot nye strømmålere: – Vi må kunne si nei til dette

For øvrig er grenseverdiene vi forholder oss til irrelevante, da det kun anerkjennes at det er oppvarmingsskader som kan være et problem (og hallusinasjoner ved lave frekvenser). Vi har ingen gjeldene retningslinjer for den type stråling som kommer fra wifi eller de nye smarte strømmålerne – som er en høyt pulset mikrobølget stråling.

I takt med en stadig økt eksponering av trådløs teknologi, øker også andelen av befolkningen som opplever plager av dette. Det anslås 10%. Og så var det de effektene som viser seg over lang tid, eller som man ikke enkelt kan sette en årsaksmerkelapp på. Men grunnforskninga, fra for eksempel Martin Pall, er så tydelig som forskning kan bli.

Vi skal bruke teknologien til nytte og glede – men vi må ikke samtidig legge våre innsikter og fornuft på hylla.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.