Er jeg el-overfølsom eller bare psykisk syk?

Christina Nesjenger

Christina Nesjenger Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Jeg skjønner at det jeg skriver her nå ikke er ansett som vitenskapelig eller bevis på noe som helst.

DEL

LeserbrevJeg har fulgt debatten om smartmålere og el-overfølsomhet litt fra sidelinjen en stund og jeg tenker at dette er en veldig viktig debatt. Jeg skjønner at det jeg skriver her nå ikke er ansett som vitenskapelig eller bevis på noe som helst, men det blir en stemme fra oss som av en eller annen grunn reagerer på stråling.

Da jeg var 16 år fikk jeg min første mobil, (nå er jeg 31) det var pappas gamle jobbmobil, en grønn Siemens, og jeg var kjempeglad og spent. Jeg gledet meg til å vise den fram på skolen og jeg følte meg kul. El-overfølsomhet var ikke et tema på den tiden, jeg hadde aldri hørt om det før, og det siste jeg tenkte var at dette er potensielt farlig.

Brennende følelse i huden

Men selv om jeg ikke hadde noe som helst grunnlag for å være redd for mobil, så tok det ikke lang tid før jeg begynte å kjenne at jeg fikk vondt i hendene når jeg skrev meldinger. Jeg merket også at jeg ikke kunne ha mob i lomma uten at det ga ubehag i området der mobil var. Dette resulterte bare i at jeg lot vær å bruke mobil når det ikke var helt nødvendig.

Jeg kunne fortsatt bruke pc, jeg hadde ikke problemer med tråløst nett eller andre former for stråling. Men etter hvert som det har blitt mer og mer stråling rundt oss så har jeg blitt mer og mer sensitiv, og i skrivende stund sitter jeg faktisk to meter fra pc-en min for hvis jeg sitter nærmere så får jeg en brennende følelse i huden og et press i hodet som gjør at det føles som om det skal eksplodere. Den eneste forklaringen jeg ser på dette problemet er at mengden stråling rundt oss nå er så stor at noen av oss ikke tåler det.

Finnes forskning på feltet

– Det er en del argumenter der ute om at det ikkefinnes forskning som beviser at den strålingen vi omgis med er farlig eller at el-overfølsomhet eksisterer. Og det er jo sant at det fins en del forskning gjort på el-overfølsomhet og stråling som har vært uten resultater. Men det fins også en del forskning som peker mot at stråling kan være skadelig i de mengdene vi omgir oss med i dag særlig for barn, og det finnes forskning som peker mot at el-overfølsomhet er reelt.

For eksempel ligger det en liten film på YouTube som heter «Mini forsøk finner fram til at el overfølsomhed er en reel og ikke en innbilt sykdom» hvor han som utfører forsøket på slutten sier at dette er ikke et endelig resultat (for i god seriøs forskning så er det jo slik at man ikke slår i bordet med et resultat og sier at slik er det, ferdig) men at dette er verdt å jobbe videre med og at det kan peke mot at el-overfølsomhet ikke er innbilt. 

Jeg har kablet nett og fasttelefon med ledning. Jeg har også smarttelefon som jeg bruker til å sende meldinger med når det er nødvendig, men den er i flymodus mesteparten av tiden. Jeg er ikke imot teknologi,  men for mye av alt vil gi ubehag.  


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags