Frie strender i Hellas! Umulig i Norge?

UNORSK: Byggingen på greske øyer har nærmest eksplodert de siste tiår. I Hellas vil altså folk ha hytte ved sjøen, selv uten å eie stranda. Vanskelig å forstå for mange i vårt distrikt, spør Stein Vidar Samuelsen.

UNORSK: Byggingen på greske øyer har nærmest eksplodert de siste tiår. I Hellas vil altså folk ha hytte ved sjøen, selv uten å eie stranda. Vanskelig å forstå for mange i vårt distrikt, spør Stein Vidar Samuelsen. Foto:

Av
DEL

LeserbrevEtter å ha feriert på en liten gresk øy noen år, har en sak slått meg. Hus og ferieboliger er trukket vekk fra vannet. Mellom bebyggelse og sjøen er det noen meter fri sone med ferdsel for alle. Lokale folk bekrefta at sånn var regelen.

Jeg ville undersøke dette nærmere og banket på hos kommunens administrasjon. Varaordføreren var inne og ville ta imot meg. Jeg presenterte meg og la fram mitt spørsmål. Er det sånn i Hellas at strendene er frie for alle?
Varaordføreren bekrefta med et stort smil. «Free beaches. The beaches belong to the state!». Han forklarte videre at mellom bebyggelsen og sjøen skal det være en fri sone med strand, svaberg, sti eller vei. Ingen private brygger eller strender. Grensa for bebyggelsen går nærmere vannet i byer og landsbyer, lengre opp utenfor tettbygd strøk. Hus og ferieboliger tilpasses dette. Byggingen på greske øyer har nærmest eksplodert de siste tiår. I Hellas vil altså folk ha hytte ved sjøen, selv uten å eie stranda. Vanskelig å forstå for mange i vårt distrikt?

I Tønsberg og Færder er strandsonen i stor grad privat. Med loven i hånd har grunneier bygd hus eller feriebolig i strandkanten, satt opp brygge og gjerde og rullet ut ferdigplen. Eller plassert bord, stoler, kajakker, flaggstenger mm i ytterkant av eiendommen for å skape et privat preg. Eksemplene er mange. På Kaldnes har Tønsberg kommune til og med tillatt bygging ut i sjøen!

Strandsonen er en begrensa ressurs som krever spesielt vern. Dispensasjoner for utbygging gis for lett. SV vil prinsipielt bevare stranda for de mange, ikke som privat eiendom for de få. Vi ønsker å tilrettelegge områder for fellesskapet og utvide mulighetene for å komme til i strandsonen. Vi støtter offentlig oppkjøp. Staten må ta ytterligere grep for å sikre fri ferdsel i strandsonen. Allemannsretten må grunnlovsfestes. Reglene for utbygging og dispensasjoner i hundremetersbeltet må strammes inn.

Hellas har forvaltet sine strender på en fornuftig måte som kommer flertallet av folket til gode. Det må være mulig også i Norge å åpne strendene mer.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags