Gå til sidens hovedinnhold

Dessverre må vi bruke tid på protester mot strømmålerne

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I Tønsbergs Blad 13. september leser vi om protestaksjoner mot installering av AMS, og jeg ønsker her å utdype saken.

Organisasjonen STOPP smartmålerne ble stiftet i februar i år og to av de viktigste grunnene til dette var 1) mengder av forskning er klinkende klar på at høyfrekvent stråling er helseskadelig 2) en del folk som hadde fått AMS ble akutt syke.

Forskning

Det finnes forskning som viser at slik stråling er harmløs, og forskning som viser at den tvert imot er svært skadelig. Bransjefinansiert forskning viser for det meste at strålinga er ok, mens resultatene fra uavhengige forskere viser tydelig overvekt av at dette  er helsefarlig. Dette er svært sammenliknbart med hva vi så i tobakkssaken, hvor en bransje kjempet med nebb og klør for å skjule og så tvil om forskning som viste tydelige helseskader av tobakk.

 

Les også

Da montøren skulle installere ny strømmåler gikk protestgruppa til aksjon

Reguleringsmyndigheten, Statens strålevern, velger dessverre inntil videre å forholde seg til førstnevnte, og mener derfor det er helt greit med AMS. Det er godt dokumentert at høyfrekvent stråling bl.a. gir genetiske skader, nervesystemskader, økt oksidativt stress, nedsatt fertilitet og visse kreftformer. Organisasjonen STOPP smartmålerne er til fordi myndighetene ikke gjør jobben sin på dette området.

Akutt syke

Jeg snakker jevnlig med folk som har fått problemer etter AMS kom i hus. Dette er folk som på forhånd ikke hadde innsikt i temaet, og plager som konstant hodepine, muskelverk eller utslett kom for dem som julekvelden på kjærringa. Symptomer som kan ha andre årsaker men også korrelerer med forskning. Samfunnets kostnader med de akutt syke er trolig bare toppen av isfjellet med hensyn til skader forårskaket av stråling.

 

Les også

Odd-Erik (49) til kamp mot de nye strømmålerne: – Dette finner vi oss ikke i

Bestemmer i eget hjem?

Avtalen om levering av strøm er en privatrettslig avtale mellom nettleverandør (aksjeselskap) og deg som privatperson. Denne avtalen endres ettertrykkelig ved bytte til AMS. Når en avtale skal endres må begge parter være enig i de nye betingelsene. Bruk av tvang er problematisk, også i forhold til Grunnloven.

Les også

Helsedirektoratet nekter fastleger å skrive ut attest på at strømmålere er farlige

 

Ansvarlig

Enhver myndig person er ansvarlig for sine handlinger, det gjelder nettselskap og montører. Temaet er ikke ukomplisert, men så mye fakta ligger nå på bordet, at jeg mener vi snart vil se rakryggede bransjemenn stå frem og endre kurs. Det er menneskelig å gjøre feil. Det finnes montører som selv har blitt syke av dette, og andre har sluttet i jobben da de har forstått at dette er galt. Det er ansatte i nettselskper som selv ikke vil ha måler, men tier om det i frykt for å miste jobben.

Les også

Ragnhild (39) og Tore (41) gjør opprør mot nye strømmålere: – Vi må kunne si nei til dette

 

Anmodning

Til alle dere der ute som har barn eller barnebarn i hus. Eller som jobber i barnehage, skole eller andre steder hvor barn oppholder seg: skån oppvoksende generasjon! Nekt AMS og begrens bruk av wifi. Vi vet mer enn nok – dette er skadelig. Barn og ungdom er spesielt utsatt for skadevirkninger. Dessverre at det er slik, for vi syntes det er både gøy og nyttig å være «på-nett-hele-tiden». Vi skulle jo gjerne ha spist sukkermat hele tiden også.

Les også

Nye strømmålere: Frykt for helseskader og overvåking

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.