Nei til atomvåpenmotstandere

UROLIG: Lars Egeland mener det er bekymringsfullt at Nei til atomvåpen ikke er blant de fredsorganisasjonene regjeringspartiene og KrF har funnet penger til gjennom årets budsjettforlik i Stortinget.

UROLIG: Lars Egeland mener det er bekymringsfullt at Nei til atomvåpen ikke er blant de fredsorganisasjonene regjeringspartiene og KrF har funnet penger til gjennom årets budsjettforlik i Stortinget. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Trine Skei Grande har fortalt at hennes politiske engasjement startet med aktivitet i Nei til atomvåpen. Nå vil hennes regjering sørge for at Nei til atomvåpen mister all offentlig støtte.

DEL

MeningerAbid Raja er svært fornøyd med at 17 organisasjoner som Venstre liker, har fått penger via budsjettforliket med KrF. Nei til atomvåpen er ikke blant dem. Samtidig fjerner regjeringa posten for Opplysningsarbeid for fred, som vi i tidligere år har kunnet søke midler fra.

LES OGSÅ: Barnetrygden økes med 1.000 kroner neste år

Regjeringa hadde opprinnelig strøket alle bevilgninger til Opplysningsarbeid for fred. I budsjettforhandlingene ville KrF endre det. Endringen kom i form av øremerkede midler til ICAN international, til Norges Fredsråd og Norske Leger mot atomvåpen. Den største fredsorganisasjonen – Nei til atomvåpen – var uteglemt.

Vi fikk høre at det var et arbeidsuhell som man ville prøve å endre på. Det har imidlertid ikke skjedd. I går la Stortingets forsvars og utenrikskomité fram sin budsjettinnstilling som bekrefter at Nei til atomvåpen ikke får midler.

LES OGSÅ: Atomvåpenforbud – et spørsmål om politisk vilje

Nei til atomvåpen er en av de viktige organisasjonene i Norge som står bak ICAN Norge. Manglende bevilgning gjør det umulig for Nei til atomvåpen å bidra til å holde aktivitet i den norske delen av ICAN. Stortinget vedtok tidligere i år at regjeringa skulle legge fram en utredning om konsekvensene av om Norge undertegner det internasjonale atomvåpenforbudet. ICAN Norge laget en alternativ rapport til regjeringens. ICANs rapport var både mer omfattende og grundigere, og viste at det ikke finnes juridiske hindre for en norsk tilslutning til atomvåpenforbudet. Rapporten skisserte også strategier for hvordan dette kunne gjøres uten å provosere andre medlemsland i NATO for mye.

LES OGSÅ: Mats fra Tønsberg laget kritikerrost film om livet i palestinske flyktningleirer – anklages for Israel-hat

Nødvendig stemme

Rapporten viste nødvendigheten av at det finnes sivilsamfunnsorganisasjoner som kan korrigere maktapparatet. Derfor er det så alvorlig at Nei til atomvåpen ikke lenger vil få midler. Mens det bevilges nesten 60 millioner til organisasjoner som forfekter det tradisjonelle synet på forsvar, er det nødvendig med alternative stemmer.

Behovet for det blir ikke mindre i en tid med ny opprusting, hvor nedrustningsavtaler står i fare for å skrotes og hvor faren for at atomvåpen tas i bruk er større enn under den kalde krigen. Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik uttaler til Dagsavisen 7. desember at etter hans mening er atomvåpen den største trusselen mot menneskeheten i dag.

13. desember skal Stortinget diskutere Utenriksdepartements budsjett. Det er siste frist for å rette opp i denne saken slik at også Nei til atomvåpen får midler.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags