En ny grønn deal for klimaet

Helene Viken og Elise Løkø

Helene Viken og Elise Løkø

Av
DEL

Leserbrev1. mai er en dag for fellesskap og solidaritet. Det er gull verdt når vi skal møte fremtidens utfordringer. 1. mai er en dag for å feire de kampene som har blitt kjempet før oss og de seirene vi har vunnet, men kanskje viktigst er det en dag for å stå sammen i kampen for en bedre framtid.

Klimastreiken gjorde alle og enhver så inderlig klar over de utfordringene som kommer oss alle i møte i fremtiden. Barn og unge sto fram som ikke bare morgendagens helter, men dagens helter, og gjorde det nødvendige. De sa ifra. Klimakrisa er her, den er nå og vi må gjøre omstillinger for å komme oss ut av den. Vi må gjøre omstillingen på en riktig, rettferdig og bærekraftig måte.

Vi har ekstremt dårlig tid, og vi må begynne å behandle klimakrisen som den trusselen den er mot samfunn verden over. Vi er nødt til å skape flere hundre tusen nye arbeidsplasser som i dag er i oljenæringen. Vi må kutte 60% av klimagassutslippene innen 2030. Dette krever store politiske grep. Regjeringens forsøk på å kaste penger etter de rike for å skape grønne arbeidsplasser funker ikke. Vi trenger gode miljøpolitiske og sosialt rettferdige løsninger.

Vi må vri hele skattesystemet fra å favorisere eiendom, petroleum og finans, til å favorisere grønn industri. SV vil senke skattene på arbeid, og øke skattene på eiendom, arv og ikkefornybart forbruk. Dette vil være med på å redde klima, og det vil være med på å motvirke de økende forskjellene som truer det norske samfunnet i dag. I tillegg er det viktig å investere i maskiner og arbeidsplasser fremfor eiendom. En slik omstilling i investeringer vil bygge det norske samfunnet. Vi skal bygge oss ut av klimakrisa og skape et sterkere samfunn.

Når oljealderen tar slutt vil nye arbeidsplasser bli en utfordring. De som jobber i dag skal stå lenger i arbeid enn tidligere generasjoner. Ved å innføre 6-timersdagen, som arbeiderbevegelsen har kjempet lenge for, vil flere komme ut i arbeid og færre arbeidsplasser vil bli tapt. Folk vil få en jobb å leve av og med.

Se for dere en 6-timers dag når vi er på vei ut av klimakrisa. Det er vår drøm, og det eneste sikre er at vi ikke kan få det til alene. Vi må stå sammen. SV er en del av arbeiderbevegelsen som har vist seg enormt sterk. Vi har ingen tid å miste i klimakampen om vi skal redde jorda!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags