Hadde det ikke vært greit med noen millioner?

OMFORDELING: Skatten må vris over fra inntekt til arv, formue og bolig for å virke sosialt utjevnende, mener Grete Wold (SV).

OMFORDELING: Skatten må vris over fra inntekt til arv, formue og bolig for å virke sosialt utjevnende, mener Grete Wold (SV). Foto:

Av

Da er det igjen tid for budsjett, både lokalt og for landet vårt. Regjeringen har lagt frem sitt budsjett, og øvrige partier fremmet sine alternative forslag – og ikke uventet er de ikke helt sammenfallende.

DEL

MeningerJeg har alltid tenkt at alle politiske partier og politikere egentlig vil det beste, og at man ønsker et samfunn som er godt for alle. Men at vi har ulik forståelse og metoder for å nå det målet.

Nå må jeg dessverre formidle at jeg er høyst usikker på nettopp det. Et samfunn med stor ulikhet i makt og rikdom, et samfunn hvor noen få dresskledde menn sitter med inntekter og formuer de aldri vil kunne klare å bruke blir mer tydelig. Vi ser nå at en ny rekord er satt, første året en mann har tjent over 1 milliard på ett år, burde holde til salt i maten for å si det sånn.

Samtidig ser vi kutt i avgjørende velferdsordninger som gir «vanlig» folk en normal levestandard, og mulighet for å delta og bidra i samfunnet. Fortsatt hentes det mest skatt på vanlig lønnsinntekt, men lite hentes fra arv, formue og bolig, noe som kunne gitt en utjamnende effekt.

Økende ulikhet

Vi ser at politikken raskt skaper et samfunn med større ulikhet. Jeg trodde vi var enige om at et samfunn med små forskjeller var bra, både Erna Solberg og Siv Jensen sier jo det. Da tenker jeg at det pålegger oss å nå påpeke at da må regjeringens politikken endres, for det dere nå holder på med nå –#8211; det funker ikke!

Så var det kommuneøkonomien, det er jo her vår hverdag formes. Vi lokalpolitikere jobber oss nå gjennom økonomiplan og budsjett, og ei heller i år er det penger nok til alt vi burde prioritere. Vi ser rådmenn og økonomisjefer gjøre en heltemodig innsats for å få mest mulig ut av alle midler. Man forsøker å begrense skaden slik at innbyggerne ikke får reduksjon i viktige tjenester. Men det er ikke tvil om at det er for stramme rammer, og det er behov for mer i kommunekassa.

Mer sosial skattepolitikk

SV har i sitt alternative budsjett satt av betydelige beløp mer i overføring til alle kommuner – det hadde kommet veldig godt med. Vi har et ansvar for dem som trenger fellesskapet, vi må ha et handlingsrom som gjør det mulig å yte forsvarlige tjenester og prioritere der det er størst behov.

Og ja, vi har inndekning for hver eneste krone. En tydelig mer sosial og omfordelende skattepolitikk, over fra inntektsskatt og inn mot formue, arv og ikke minst eiendom vil gi oss betydelig mer å rutte med i kommuneøkonomien, og vi trenger ikke ta en krone mer av oljefondet, som vi kan spare til de etter oss.

Vi fikk ikke noe regjeringsskifte nå, og dessverre får vi nok mer av den samme politikken også fremover – men husk: Det er en alternativ økonomisk politikk som gir nettopp det samfunnet alle sier de vil ha, et samfunn med små forskjeller.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags