Går vi glipp av den beste svømmehall-ideen?

ERSTATTES: Tønsberg svømmehall lever på overtid, og skal erstattes av et nybygg til en halv milliard på tomten ved siden av. Tønsberg fortjener et stykke arkitektur i toppklasse, mener Vestfold Arkitektforening og går inn for åpen konkurranse om utformingen.

ERSTATTES: Tønsberg svømmehall lever på overtid, og skal erstattes av et nybygg til en halv milliard på tomten ved siden av. Tønsberg fortjener et stykke arkitektur i toppklasse, mener Vestfold Arkitektforening og går inn for åpen konkurranse om utformingen. Foto:

Av

Åpent brev til Tønsberg kommune og Færder kommune:

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er ikke hver dag det skal bygges ny svømmehall. Arkitektene i Vestfold Arkitektforening ønsker at Tønsberg kommune og Færder kommune får en svømmehall som folk kan være stolte av. Svømmehallen blir et viktig og komplekst bygg i regionen, hvor et vellykket resultat krever god planlegging. Vestfold Arkitektforening mener at en arkitektkonkurranse er den beste måten å starte på.

Nå er kommunene i tenkeboksen med tanke på hvordan de skal få realisert svømmehallen. Hvem skal få oppdraget med å tegne den og hvordan bør kommunen gå frem i prosessen for å sikre seg det beste resultatet?

LES OGSÅ: Jeg anbefaler en tur til Ringeriksbadet for politikerne i Tønsberg og Færder

Det er mange gode målsettinger for den nye svømmehallen. Plasseringen er bestemt og innholdet er definert. Blant annet ønskes det at svømmehallen skal inneholde konkurransebasseng, familiebad med småbarnsbasseng, boblebad, sklier og bølgebasseng. Den skal fungere som en sosial møteplass og være en attraksjon for tilreisende og fastboende. Svømmehallen som institusjon skal tilrettelegge for god svømmeopplæring og gi mulighet til å avholde større arrangementer.

LES OGSÅ: Tommel opp for svømmehalltomta. Fant ingen kulturminner.

For å kunne realisere en ny svømmehall er kostnader, gjennomføringsevne og forutsigbarhet viktige faktorer. Kommunene prioriterer dette høyt, og det ser ut som at dette er de viktigste faktorene for realisering. Vestfold Arkitektforening understreker at det er viktig at de overordnede målsetningene ikke må overskygges av disse faktorene. En svømmehall bør være mer for byen enn kun et sted å gå for å svømme. Tønsberg fortjener et nytt stykke god arkitektur. Det flotte biblioteket i Tønsberg er mer for byen enn kun et sted å låne bøker.

LES OGSÅ: Skal bruke en halv milliard på ny svømmehall. Men fant bare én utbygger.

Åpen konkurranse

Så, hvordan kommer man frem til det beste konseptet for et så viktig bygg som en ny svømmehall? Vestfold Arkitektforening mener at en åpen arkitektkonkurranse vil gi det beste utgangspunktet for den videre prosessen. Her setter kommunen sammen en kvalifisert jury, sammensatt av alle relevante fagfelt, som velger ut den beste ideen for den nye svømmehallen. Konseptet må så ytterligere bearbeides med hensyn til målsettinger og kriterier, økonomiske som sosiale, bærekraftige som tekniske, estetiske som funksjonelle. Slik ble det gjort da det ble utlyst åpen arkitektkonkurranse for snart 30 år siden for Tønsberg og Færder bibliotek!

LES OGSÅ: Tønsberg skal investere 3,4 milliarder kroner de neste fire årene: – Skal vi ha råd til det, må vi kjøre et stramt opplegg på driften

De fleste er enige om at biblioteket er et vellykket bygg. Vinnerforslaget den gang var nytenkende og samlet mange gode løsninger i et åpent, moderne bygg. Det er et bygg som byen og området er stolte av! Det er mye takket være en åpen arkitektkonkurranse, der deltakerne kunne tenke fritt og komme med nyskapende ideer. Med dette i tankene oppfordrer vi Tønsberg kommune til å starte med en åpen arkitektkonkurranse. Dette vil gi den beste svømmehallen som skaper størst positive ringvirkninger for hele regionen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags