Sykehuset opererer 270 friske pasienter hvert år – og nesten alle får komplikasjoner

MER INFORMASJON: Torunn Marie  Moholdt ønsker mer informasjon om alternativt kosthold til overvektige, framfor fedmeoperasjoner.

MER INFORMASJON: Torunn Marie Moholdt ønsker mer informasjon om alternativt kosthold til overvektige, framfor fedmeoperasjoner. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Staten bruker stadig mer penger på helse, men også på å skape uhelse. Fedmeoperasjoner er et eksempel.

DEL

MeningerSykehuset Vestfold har en kirurgisk avdeling som driver aktivt med fedmeoperasjoner. Her opererer de 270 pasienter med friske magesekker og tynntarmer årlig. Sykehuset har mer enn 10 års erfaring, og reklamerer med at de har operert 2500 uten at noen har dødd av operasjonen. Men, som de ærlig innrømmer, nesten alle får bivirkninger eller komplikasjoner.

Alvorlige bivirkninger

Overlege Jøran Hjelmesæth gir denne informasjonen til aktuelle før fedmeoperasjon på nettet: Bivirkningene kan være alvorlige: blødninger, lekkasjer fra operasjonsskjøter, tarmslyng, galleblærebetennelse, hjerte- og karsykdom og død. Mindre alvorlige, men plagsomme bivirkninger: kuldefølelse, mage- og tarmplager, dumping, lavt blodsukker og overflødig hud.

På nyhetene den 16.01.18 presenterte overlege Hjelmesæth flere resultater etter 10 års forskning på fedmeoperasjoner. Det som sjokkerte ham mest var at halvparten av de som har blitt fedmeoperert sliter med depresjon. Han stilte seg helt uforstående til dette faktum. En ung kvinne ble presentert på nyhetene. Hun hadde vært i full jobb før operasjonen, men var nå uføretrygdet som en følge av operasjonen.

Uhelse kan unngås

Etter 40 års erfaring som sykepleier og de 17 siste som psykiatrisk sykepleier mener jeg at det verste av alt er å slite med depresjoner. Det er mye verre enn å slite med sykelig overvekt.  Etter min mening skaper disse operasjonene en uhelse som kunne vært unngått. En frisk fordøyelse endrer seg til en fordøyelse med store problemer. Dette fører til dårligere og manglende opptak av viktige næringsstoffer, vitaminer og mineraler. Dette skaper dårlig helse.

Denne avdelingen på sykehuset informerer dessverre ikke pasientene om deres mulighet til et ketogent kosthold istedenfor operasjon. Med et ketogent kosthold ville de fleste av pasientene fått vektnedgang og god helse, helt uten komplikasjoner og bivirkninger. Heldigvis oppdager flere muligheten til et ketogent kosthold etter operasjon og ny vektøkning, og da får de endelig kontroll over vekten. De slipper å gå sultne. På et ketogent kosthold spiser de næringsrikt og næringstett mat.

Barn med epilepsi blir bedre med riktig kosthold

På et annet av landets sykehus anbefaler de et ketogent kosthold. Oslo universitetssykehushar Spesialsykehus for epilepsi (SSE) med landsfunksjon for behandling med ketogen diett hos pasienter med terapiresistent epilepsi. Her behandler de barn og ungdom som ikke oppnår anfallskontroll med legemidler, med et ketogent kosthold. Det vil si et kosthold med lite karbohydrater og mye fett. Når kroppen ikke får nødvendige karbohydrater lærer den seg å forbrenne kroppens eget fett.

Kroppen danner ketoner som hjernen får til næring istedenfor glukose, og barna med den mest problematiske epilepsien oppnår ofte betydelig bedring på dette kostholdet. Behandlingen er altså forbeholdt de som ikke har effekt av medisinene. Hvorfor gjør man ikke dette annerledes? Hva med å la dette være førstevalget til barn med epilepsi. Kanskje mange hadde sluppet unna mye lidelse? Hva med å være mer opptatt av forebygging?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags