Vi er truet av lokale baroner som øyner muligheter for å slå mynt på vårt nærmiljø

SIER NEI: Øyvind Rygh har fått nok av truslene mot den historiske bebyggelsen på Teie.

SIER NEI: Øyvind Rygh har fått nok av truslene mot den historiske bebyggelsen på Teie. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Det er på høy tid at vi som bor på øyene våkner og gir tydelig beskjed, at dette finner vi oss faktisk ikke i, og at vi sammen reiser oss og tar til motmæle, nå er det fakta nok!

DEL

KommentarDet kan kanskje synes merkelig at enn kan være positiv til Bypakken og samtidig svært negativ til de foreslåtte konsekvensene for den klassiske bebyggelsen på Teie, og jeg tenker da spesielt på alle de hus som er påvirket av reguleringsplanen her på Teie, og som samtidig skal ha et særskilt vern i vår kommuneplan i det disse husene er bygget før 1940. 

Denne bebyggelsen er hovedsaklig fra hvalfangsttiden og typisk for denne epoken i vår lokale historie.

LES OGSÅ: Grindløkken skole: I forrige runde gikk Bjørn på et tap, nå er kampen utsatt (+)

Mitt hus er berørt, så jeg er part i saken, dog er vi positive til en reguleringsplan rent prinsipielt da denne fjerner eller minimum minsker trafikktrykket på  Teie, noe som i alle fall indirekte trolig vil kunne bidra til bevaring av den nevnte kulturarven med flotte gamle hus og eplehager, dog forutsetter en slik positiv holdning fra vår side at man justerer trassen med tilhørende sykkelstier, broer etc., slik at man i hensyn tar og bevarer den bebyggelsen er og bør betegnes som særskilt viktig for vår felles kulturarv.

LES OGSÅ: Teie: Bevarer man ikke fortiden, har man heller ingen framtid

Sterkt press fra utbyggere

Dette er viktig ikke bare fordi denne type boliger er truet med rivning eller vesentlig forringelse i ovennevnte område. Men også av det faktum at denne typen hus og hager i betydelig grad er under et svært sterkt press fra andre utbyggere av ulik valører som etter alle solemerker ønsker et helt annet miljø på Teie, Borgheim og andre sentrumsnære områder i kommunen enn det vi som bor her nå ønsker.

LES OGSÅ: «Alle» har protestert på disse byggeplanene på Teie, men kommunen vil kjøre på

Disse utbyggerne benytter alle mulige kanaler for å påvirke beslutningstagerne til en gradvis forringelse av denne delen av vår lokale kulturarv til fordel for en helt annen ny og moderne arkitektur.  Hovedsakelig bestående av leiligheter og annen tidsmessig infrastruktur. Dette er i sterk kontrast til den typiske arkitekturen her på øyene som er stort sett preget av relativt store villaer med romslige eplehager.

LES OGSÅ:

Det vi har kjært er truet

Jeg ønsker å nevne områder hvor denne type typisk bebyggelse er blir berørt enten ved planlagte eller allerede gjennomførte inngrep. Blant flere kan nevnes Arnfeldts vei, Tegleverksveien, Engveien, Holmenveien, Eikeveien, Kirkeveien, Smidsrødveien og ikke minst hele Triangeltomten på Teie.

De som flytter hit anerkjenner at vi har kvaliteter her hos oss som få andre steder kan gi sine innbyggere. Noen av disse kvalitetene velges svært bevisst, spesielt av de som flytter til øyene. Vi andre, som alltid har bodd her, tar disse verdiene i større grad som en selvfølge. Vi blir først bevisste det vi har i det vi ser og forstår at det vi har kjært er truet.

LES OGSÅ: Ekspertene ville analysere mer av Teie, men det politiske flertallet satte foten ned

Vi er truet av fjerne kapitalkrefter/investorer, dog ikke bare fjerne investorer, men definitivt også lokale baroner som øyner muligheter for å slå mynt på vårt nærmiljø, og som så ofte før, med kun avkastning som eneste hellige motiv og lite annet, og definitivt med svært få tanker for nettopp oss som bor her. To streker under svare er mer enn nok motivasjon for disse.

Det er på høy tid at vi som bor på øyene våkner og gir tydelig beskjed, at dette finner vi oss faktisk ikke i, og at vi sammen reiser oss og tar til motmæle, nå er det faktisk nok!

«KJEMP FOR ALT HVA DU HAR KJÆRT!» 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags