Mer politikersnusk om Tjøme sentrum?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerNå har politikerne i Færder kommune bestemt at det skal bygges nytt bibliotek i Tjøme sentrum. Nyheten er illustrert med et arkitektonisk forslag av Ola Roald, som arkitekten tegnet på oppdrag for Tjøme kommune for snart to år siden. Hvorvidt dette forslaget vil bli brukt når bevilgningen til nybygget er i boks om ett eller to år, vites ikke, men vi får neppe vite noe mer før både rådmann og politikere har godkjent arkitekt Roalds høyst upassende forslag.

For høyst upassende og malplassert er dette kompakte og mørke blokkbygget midt i den hvitmalte sentrumsbebyggelsen. Det kom som et sjokk på innbyggerne da det viste seg at både rådmannen og politikerne i Tjøme kommune helt i det stille hadde bestilt og godkjent dette arkitektoniske monsteret. Dette til tross for at innbyggerne på to folkemøter med stort flertall og støttet av sentrale politikere, hadde ytret ønske om et helt annet opplegg. Nemlig et trivelig torgområde flankert av et nytt samfunnshus med flere funksjoner, heri inkludert et bibliotek. Arkitekt Rune Breili tegnet i den forbindelse en fin skisse til nytt samfunnshus med et meget tiltalende torgområde. Arkitekt Roalds svarte blokk vil derimot ødelegge Tjøme sentrum for all fremtid. 

LES OGSÅ: Nå er det bestemt hvor det nye biblioteket på Tjøme skal bygges 

Tjøme kommune hadde på den tiden, nærmere bestemt 26/6 2017, vedtatt nye regulerings- bestemmelser for sentrumsområdet, der det i § 1 står at «bebyggelsen skal harmoner med omgivelsene» og i § 4.10 står det mer presist at «Ny bebyggelse skal tilpasses omgivelsene og stedets karakter». Sitatene er ikke til å misforstå og de er helt i tråd med hva som er uttrykt i Plan- og bygningslovens § 29-1 og 2. Allikevel kjører rådmannen og politikerne sitt eget løp, noe vi er vant med på Tjøme, men at en rekke politikere fra Venstre, MDG og Frp, som var pådrivere i folkemøtene og støttet innbyggernes krav, snur trill rundt, er forstemmende.

Man må vel kunne kalle dem politiske svikere, en gjeng opportunister, som ikke skjønner at de er velgernes tillitsvalgte. Flere av dem har nå havnet i Færder kommune, der de påny skal behandle utformingen av Tjøme sentrum. Det lover ikke godt for det nye samfunnshuset og den gode torgløsningen. Jeg har ingen tiltro til tjømepolitikere, heller ikke de fra Nøtterøy i så henseende. Vi har jo sett hvordan politikerne har lemlestet Teie haveby, en lokal og nasjonal kulturskatt. Det samme kan man ikke si om Tjøme sentrum, men man trenger jo ikke å forsøple det lille miljøet og den beskjedne byggeskikken vi har.

Etter at Tjøme kommune ble slått sammen med Nøtterøy kommune, har tjømlingene tapt sin demokratiske selvbestemmelse. I antall stemmer er vi langt underlegne Nøtterøys innbyggere. Politisk sett vil vi alltid være i mindretall når verv til kommunestyre og utvalg skal fordeles. Slik sett har vi pådratt oss et demokratisk underskudd, som både teoretisk og praktisk innebærer at nøtterøypolitikerne kan bestemme alt på Tjøme. Det er ingen gunstig situasjon for oss tjømlinger, spesielt når det gjelder nye reguleringer og store utbyggings- prosjekter. 

Når nå Tønsbergs Blad trekker ut av arkivskuffen Ola Roalds arkitektoniske egotripp for Tjøme sentrum, bør vi være på vakt. Gunstein Sundene (H) beroliger oss med at det ennå ikke er bestemt noe om det nye bibliotekets utforming, det er nemlig ennå ikke utarbeidet en reguleringsplan for sentrumsområdet. Men da bør han følge med, og ha i minnet hva som står i Plan- og bygningsloven, samt i de reguleringsbestemmelsene for Tjøme sentrum han tidligere har vært med på å godkjenne. Mon tro om han er modig nok til å kjempe for Tjømes beste.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags