Fare for lokalpolitisk havari i nye Færder kommune?

FÆRDER: Nøtterøy kan bli for dominerende i den nye kommunen. Foto: Anne Charlotte Schjøll

FÆRDER: Nøtterøy kan bli for dominerende i den nye kommunen. Foto: Anne Charlotte Schjøll

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Undertegnede har i snart 40 år sittet i styret i Sydhavna Vel, en forening for 24 hytteeiere og Scandia Tjøme Havna Hotell, og kjenner kulturen på Tjøme godt. Tillitsvalgte i lag og foreninger på Tjøme frykter den nye storkommunen hva angår innflytelse.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Hytteeiere har som kjent ingen formelle demokratiske rettigheter selv om mange er sterkt knyttet til Tjøme store deler av året og gjør mesteparten av innkjøpene der. Vi har fra dag én måttet «tilta» oss uformelle rettigheter som møter med ordfører og annen lobbyvirksomhet.

Christian Stokke

Christian Stokke

Gode informasjonsmøter på Tjøme

De første tiårene ble det ad-hoc og gjerne mer aksjonistisk. I den senere tid med Ap, Frp og Høyre ved roret, har det blitt organisert gode informasjons- og dialogmøter med kommunens politiske og administrative ledelse, og det er særlig dagens ordfører på Tjøme som har gjort dette best, etter hvert med felles møter for fastboende og hytteeiere.

Vi fant ganske raskt ut at vi har mange felles interesser. Viktig for begge er at tjenestetilbudet på Tjøme er best mulig, året rundt. Dette har gitt seg utslag i allianser, bl.a. så har hyttevel (med hell) gått inn og støttet kampen om å beholde boplikten Høyre innførte på 70-tallet. Boplikt gir etter manges vurdering et bedre tjenestetilbud.

LES OGSÅ: Med vind i seila eller seilene? La oss holde på særegenheten vår!

Tjøme kommune oppfatter vi som en veldrevet kommune, med beina på bakken, grei økonomi og ryddige også i forhold til hytteeierne. Men hva blir situasjonen i 2018? La det være sagt, Nøtterøy oppfattes også (i motsetning til Tønsberg) som en veldrevet kommune, så derfor skulle Færder ikke nødvendigvis bli en dårlig fit. Politisk er det en større forskjell ved at Nøtterøy alltid har vært blått, mens på Tjøme har det svingt mellom rødt og blått. Og nå er det faktisk rødgrønt.

LES OGSÅ:  Ny måling: Høyre og Frp får flertall i Færder kommune

Nøtterøy er fire ganger stor

Men Nøtterøy er fire ganger Tjøme i befolkning. Tjøme er en landkommune basert i kystkultur, og Nøtterøy er etter hvert blitt overveiende urban. Den største forskjellen er innen kommunene. Tjøme har en befolkning med innpå 10 ganger så mange badegjester om sommeren. Vel har Nøtterøy mange badegjester, men ikke i et så stort forhold. Men det mest slående er at av antall bostedshus, så er det bortimot samme antall boliger som hytter på Tjøme.

LES OGSÅ:  Etter 40 år sa politikerne ja til hyttebygging igjen. Men pågangen har ikke vært som ventet

Veien er kort til politikere og kommunesjefer på Tjøme. Vi frykter en stor sosialpsykologisk avstand i Færder, særlig fordi bortimot nesten alle kommunalsjefer på Tjøme ikke blir med over i den nye kommunen (pensjoneres m.v.), og ingen av de politiske partiene har nominert noen Tjømlinger på førsteplass. Med andre ord kan Færder sosiokulturelt og politisk bli veldig mye Nøtterøy, lite Tjøme og enda mindre Hvasser.

Vi frykter strandsonepolitkken

Ikke bare hytteeiere, men også fastboende, frykter Færder i strandsonepolitikken. I Tønsberg er eiendomsutvikling bortimot viktigste næringsvei, og leser man avisene synes det å ville bli tilfelle etter hvert på Nøtterøy også. Her har Tjøme noe å frykte.

Så hvordan skal hytteeiere på Tjøme bli hørt? Selv hadde jeg sett for meg kommunedelsutvalg med tilhørende organisering slik som ble nødvendig i Oslo for å kunne forvalte effektivt (ref. bydelsutvalgene). Der kan vi møte på publikums halvtime i «kommunestyremøtene» og ytre oss. Hva vil Færder kunne tilby? Skal vi møtes en gang i året på Borgheim sammen med en haug velforeninger og drukne i saker som er større enn Tjømes?

Vi trenger et eget Tjøme-møte

Sånn sett tror jeg er behov for et eget Tjøme møte hvor vi kan diskutere med relevante politikere og kommunesjefer. Men de vil jo jobbe for nøtterøytunge Færder. Eller vil Tjøme kunne ha et eget (gjerne rådgivende) kontaktutvalg (felles for fastboende og hytteeiere)? Det er mitt forslag som jeg håper Færder fellesnemnd vil vurdere; et kontakt- og dialogmøte på Tjøme foruten i Færder.

Vi i Sydhavna Vel er også en del av frivilligheten, og har blant annet nå flere år på rad hatt den største registrerte aktiviteten på den Nasjonale Strandsone Ryddedagen, faktisk så stor at ordførerne har viet arrangementet vårt oppmerksomhet. Vi kan bidra med frivillighet i lokalsamfunnet, men da må vi være inkludert og ikke drukne i en ny storkommune.

Alternativet for oss er aksjonistformen, noe som er i tiden. Det er en tyngre og mer uforutsigbar arbeidsform for en kommune å møte. Og om det skulle være tvil, så sitter hytteeierne på store ressurser vi kan bruke for å bli hørt.

Helst i demokratiske former, men om nødvendig aksjonistisk.

Christian Stokke

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken