Har tjømepolitikerne abdisert?

ORDFØRER: Den eneste som har åpnet munnen er Bente Kleppe Bjerke. Hun svever i den villfarelse at både rådmann og byggesaksbehandlere er habile. Foto: Anne Charlotte Schjøll

ORDFØRER: Den eneste som har åpnet munnen er Bente Kleppe Bjerke. Hun svever i den villfarelse at både rådmann og byggesaksbehandlere er habile. Foto: Anne Charlotte Schjøll

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det trekker opp til mer uvær på Tjøme. Særlig har saksbehandlerne i byggesaker vært i vinden, men nå blåser det også friskt rundt rådmannen, Christine Norum, som har havnet i habilitetstrøbbel på grunn av en byggesøknad.

DEL

MeningerSom kjent er kommuneadministrasjonen for tiden under gransking, i alle fall en av byggesakslederne, som visstnok ikke har hatt rent mel i søknads-posen. Hvorvidt det er noen sammenheng mellom byggesakslederen og rådmannens habilitetsproblemer vites ennå ikke, men mer informasjon er underveis.

Pressedekningen hittil har hovedsakelig hatt fokus på byggesakslederen og rådmannen. Sistnevnte er riktignok ikke omfattet av granskingen, som ifølge rådmannen bare dreier seg om en personalsak og slik sett er et enkeltstående tilfelle. Men til tross for at det er kommunestyret og politikerne som har arbeidsgiveransvar, er det allikevel rådmannen som har tatt initiativet til granskingen. Dermed er det hun som har gitt granskingskommisjonen mandatet, noe som i tillegg også gir henne all informasjon om utviklingen i granskingen.

LES OGSÅ:  Tvilsom granskningsprosess på Tjøme

Politikernes jobb

Dette er faktisk ikke hennes oppgave og ansvar, det er politikernes. Det er bare kommune- styret og kontrollutvalget som kan vedta om en gransking skal gjennomføres og så bestemme mandatet for granskingsfirmaet. På det punkt har politikerne vært helt fraværende og usynlige. De har ikke sagt et pip om granskingen og er nærmest ikke-eksisterende i sitt politiske ansvar og sin tillitsvalgte funksjon. Har de kanskje abdisert og overlatt politikken fullt og helt til rådmannen? Den eneste politikeren som har åpnet munnen er ordføreren, Bente Kleppe Bjerke (Ap), men her er det ikke mye politisk gangsyn.

LES OGSÅ:  Tjøme: Fylkesmannen vil undersøke rådmannens slektsforhold

I forbindelse med rådmannens habilitetsproblemer har Fylkesmannen nå bedt Tjøme kommune om å redegjøre for eventuelle familiære bånd mellom rådmannen og en bygge- søker. Hvis det her skulle vise seg å være en inhabil relasjon, hvilket Norges fremste ekspert på dette feltet, Jan Fridtjof Bernt, allerede nå kunne fastslå, er ikke bare rådmannen, men også hennes byggesaksbehandlere inhabile. Slik er lovverket på det punkt. Dette har ikke ordfører Bente Kleppe Bjerke fått med seg, hun svever fortsatt i den villfarelse at ikke bare rådmannen er habil, men også hennes byggesaksbehandlere.

Varselklokkene burde ringt

En ting er at ordføreren ikke har politisk dømmekraft, eller latt seg dupere av en handle kraftig rådmann, men hun burde i det minste være litt lydhør overfor jusekspertisen. I siste instans handler det jo om ordførerens politiske håndtering av sitt tillitsverv. Når Bernt fastslår at ikke bare rådmannen er inhabil i denne byggesaken, men også saksbehandlerne, så burde det ringe en varselklokke hos ordføreren. Da burde hun aldri ha uttalt til NRK Vestfold at kommunens habilitetsvurdering skulle utføres av administrasjonen, en administrasjon som allerede er mistenkt for å være inhabil. Det må jo være toppen av politisk dumhet.

Men formelt eksiterer jo fortsatt kommunestyret og formannskapet på Tjøme, hvilket tilsier at det fortsatt også finnes andre fungerende politikere der enn ordføreren. Er det ikke da på tide at de manifesterer sin politiske makt og 1. avlyser den pågående granskingen i rådmannens regi, og 2. igangsetter en ny gransking, med et nytt mandat som omfatter hele kommuneadministrasjonen, spesielt rettet mot byggesaker. Noe annet har ikke kommunepolitikerne å gjøre. De kan ikke la dette skure og gå lenger. Nå må de vise politisk handlekraft og ta styring, ellers har de ikke mye å rutte med i Færder kommune.

Paul Grøtvedt

Kunsthistoriker, Tjøme

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags