Også ledelsen i Tjøme kommune må tåle å bli gransket

– BØR GRANSKES: Anne Mitsem Borgersen mener at granskingen bør omfatte også kommunens ledelse.

– BØR GRANSKES: Anne Mitsem Borgersen mener at granskingen bør omfatte også kommunens ledelse. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det har vært utrolig mye fram og tilbake i byggesaksgranskningen på Tjøme. Egentlig kan man vel si at det som er avdekket, er ille nok, men det som har skjedd i ettertid er like ille. Alle flyr nærmest rundt som hugærne høner og sier noe en dag og noe annet den neste. Og kontrollutvalget stilles helt på sidelinjen. To-spannet ordfører/rådmann kjører løpet.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

De har lenge gjort alt de kan for å bagatellisere rapporten. Men når kontrollutvalget ber kommunens revisjonsfirma KPMG vurdere granskningsrapporten juridisk og samtidig se på ledelsens etterlevelse av regelverket knyttet til byggesaksbehandling, da går tospannet ut og sender rapporten til politiet for vurdering!

Dette taktiske spillet liker kontrollutvalget dårlig. Det viser også kritikken i media. I kontrollutvalgets møte mandag denne uken svarer ordføreren at det i etterarbeidet har vist seg å være et par alvorlige tilfeller de ønsket at politiet skulle se nærmere på. De hadde faktisk bestemt seg for å sende saken til politiet før kontrollutvalget fattet sitt vedtak, men de kunne ikke informere kontrollutvalget om dette uten å lukke møtet!

Verken ordfører eller rådmann sa noe

Så da satt ordfører og rådmann der da og sa ikke noe, mens kontrollutvalget fattet sitt vedtak om ytterligere granskning. Og mandag har det samme kontrollutvalget vedtatt å sette denne granskningen på vent. Alvorlige ting er altså funnet i etterkant av rapporten. Likevel har ingen anmeldelse funnet sted. Tospannet ber kun politiet se på saken! Til media sier de at det er for å ivareta de ansatte.

LES OGSÅ: Er kommuneloven satt ut av kraft på Tjøme?

Vil de virkelig ivareta de ansatte, MÅ kontrollutvalgets første vedtak settes ut i livet slik at det blir gjennomført en juridisk vurdering av granskningsrapporten, en vurdering som også ser på ledelsens etterlevelse av regelverket knyttet til alle byggesaker. Ikke bare saker knyttet til to medarbeidere!

Ingen spesialbehandling til andre ansatte

Kommunen har valgt å la rådmannen få en egen advokat til å vurdere hennes egne byggesaker. En advokat som tar kr 2.868 pr. time. Denne advokaten er også støttespiller for ordføreren og forteller hva hun kan si og ikke si. De to ansatte får ikke slik spesialbehandling.

Å inkludere ledelsen i granskningen er det eneste rette for å ivareta saksbehandlerne. De skal ikke være de eneste «syndebukkene» her. Ledelsen skal stå last og brast med sine ansatte. Da får de finne seg i å bli gransket selv også!

Økokrim bør inn på banen

Kommunestyremøtet onsdag 15. oktober har en viktig oppgave nå for å gjenopprette kommunens troverdighet og gi Tjøme kommune et anstendig ettermæle. De kan enten overlate hele sakskomplekset til Økokrim slik det foreslås i Dagens Næringsliv mandag eller sette kontrollutvalgets vedtak av 05.10.17 ut i livet.

LES OGSÅ: Som politiker på Tjøme kjenner jeg på et ubehag

Gjør de ikke det, er det stor fare for at alt arbeid og alle millionene har vært helt bortkastet. Politiet påtar seg neppe en konsulentoppgave for å vurdere en rapport som ikke er juridisk vurdert. Da blir saken kanskje henlagt pga. bevisets stilling. Og alt som er avdekket i rapporten og i media i etterkant, får ingen betydning. Hytteeierne med hyttene som er blitt for store, med svømmebasseng og privat bensinpumpe, kan puste lettet ut. Det samme kan kommunalsjefen, rådmannen og arkitektfirmaet. Et par skarve saksbehandlere får en ripe i lakken, men pytt, pytt ...

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags