Politikernes bortforklaringer fortsetter på Tjøme

ANSVAR: Det politiske grepet det var å igangsette granskning skulle vært tatt for lenge siden, enten i kommunestyret eller i kontroll- utvalget, og på politikernes initiativ. Foto: Terje Wilhelmsen Bildetekst Bildetekst

ANSVAR: Det politiske grepet det var å igangsette granskning skulle vært tatt for lenge siden, enten i kommunestyret eller i kontroll- utvalget, og på politikernes initiativ. Foto: Terje Wilhelmsen Bildetekst Bildetekst

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Av en eller annen grunn går nå politikerne på Tjøme samlet ut og forsvarer rådmannen og hennes håndtering av den pågående granskingen av byggesaksavdelingen i kommunen.

DEL

MeningerDet fremgår av deres redegjørelse at både igangsettelsen og mandatet for granskingen er behandlet på korrekt måte. Så «Vi tar ansvar, ingen tjømepolitikere har abdisert» fastslår varaordfører Carl Erik Grimstad og gruppelederne for de øvrige politiske partiene i TB 18. august.

LES OGSÅ: Vi tar ansvar, ingen Tjøme-politikere har «abdisert»

Granskningen skulle startet for lengst

Men hvilket grep og hva slags politisk ansvar dreier det seg om? Det politiske grepet det var å igangsette granskning skulle vært tatt for lenge siden, enten i kommunestyret eller i kontroll- utvalget, og på politikernes initiativ. I stedet er det rådmannen, i spann med ordføreren, som tar kontakt med formannskapet for å få ryggdekning til å igangsette en gransking av kommunens byggesaksavdeling. Grunnen var den at en byggesaksleder kan ha vært en utro tjener. Dette har vært kjent i lang tid, men ingen politikere har vært å se eller høre.

I de siste to ukene derimot, da det begynte å storme rundt rådmannen i mediene dukker politikerne opp, ikke for å avklare sak og situasjon, men for å redde skinnet til rådmannen. Ingen av politikerne synes å ha oppdaget at rådmannen er øverste leder for byggesaks- avdelingen i kommunen og derved ansvarlig for alle ansatte og den daglige drift. Skal man granske byggesaksavdelingen må alle ansatte inngå i granskingen, og spesielt den som har det administrative ansvaret. Det finnes ikke noe lovlig unntak på det punkt. Rådmannen må stå til ansvar for sin ledelse. Det bør tjømepolitikerne snart skjønne, men selv når jusprofessor Jan Fredrik Bernt leser dem lovteksten, lukker de øynene.

LES OGSÅ: Verdiløs granskning i Tjøme kommune

Tilslører faktiske forhold

Slik Grimstad og hans politiske støttespillere nå argumenterer prøver de å tilsløre faktiske forhold. Fra første stund har det vært politikernes ansvar å igangsette gransking, enten med vedtak i kommunestyret eller i kontrollutvalget. I stedet er det rådmannen som tar initiativet til gransking og bestemmer mandatet, helt i strid med lovverket. Og ingen i kommunestyret eller kontrollutvalget har reagert, der det politiske ansvaret ligger. Hvor var Grimstad og co. den gangen? Da kunne politikerne vist hvem som hadde makten i Tjøme kommune, men i stedet lot de henne ture fram som hun ønsket, uten å ta ansvar for hva de selv var juridisk og politisk pålagt. Det kaller jeg fortsatt politisk abdisering.

Nye bortforklaringer

På TB-nett/meninger 17/8 får tjømepolitikerne det samme inn med teskjeer, i en saklig og veldokumentert artikkel av Ivar Amundsen. Den bør Grimstad og co. lese før de vikler seg inn i nye bortforklaringer og mer ansvarsfraskrivelse. Husk at det snart er valg og da bør politikerne fremstå som troverdige med respekt for demokrati, åpenhet og sann offentlig debatt. I denne diskusjonen stilles tjømepolitikerne på prøve og testen går om granskingen. Og hittil har de ikke stått til troende.

LES OGSÅ: Beslutningen om Tjøme-granskning skulle ikke vært tatt av administrasjonen

For i dette innlegget fra Grimstad og co. ser vi at underskriverne konsekvent styrer unna de politiske og juridiske realiteter. De tar ikke ansvar for sine velgere og kommunens ve og vel, men kjører et ynkelig løp for å tekkes noen de mener trenger spesialbehandling. Med dette utspillet fortsetter de ikke bare abdikasjonsprosessen, de begår endog politisk harakiri. Triste utsikter for høstens valg.

Paul Grøtvedt

kunsthitoriker, Tjøme

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags