Tvilsom granskningsprosess på Tjøme

HVA SKJEDDE: Etter initiativ fra Tjøme-rådmann Christine Norum ble det satt i gang full granskning, men før arbeidet var kommet i gang, måtte granskeren skiftes ut.

HVA SKJEDDE: Etter initiativ fra Tjøme-rådmann Christine Norum ble det satt i gang full granskning, men før arbeidet var kommet i gang, måtte granskeren skiftes ut. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

I nyhetsbildet den siste tiden har mediene skrevet om at byggesaksbehandlingen i Tjøme kommune ikke har foregått på en forsvarlig og uhildet måte. Informasjonen var så etterrettelig og alvorlig at byggesakslederen ble suspendert, og rådmannen, Christine Norum, gikk til det skritt å be om full gransking.

DEL

Meninger 

Saken var tydeligvis ikke så alvorlig, for byggesakslederen fikk komme på jobb igjen, men måtte arbeide med andre ting.

LES OGSÅ:  Byggesakslederen på Tjøme er tilbake på jobb

Rådmannens tiltak om full gransking gikk ut på at kommunen engasjerte et uavhengig advokatfirma som skulle gjennomføre granskingen. Det ble derfor sendt tilbud til fire advokatfirmaer, tydeligvis håndplukket av rådmannen med støttespillere, som skulle gi tilbakemelding om de ønsket oppdraget. Blant de fire valgte kommunen revisjonsfirmaet Ernst & Young AS, som visstnok var det best kvalifiserte.

Alle stener skulle snus

I denne betente saken hevdet rådmannen at det var viktig å snu alle steiner og avdekke tvilsomme relasjoner med henblikk på saksbehandlingens habilitet/inhabilitet. Det var en tydelig og ansvarlig ambisjon, så også tiltaket om en uavhengig gransking.

Fordi jeg var kjent med at daglig leder, styreleder og majoritetsaksjonær i revisjonsselskapet Ernst & Young AS, Erik Mamelund, også var tiltakshaver for en omstridt hytteutvidelse i strandsonen (Nordre Svelvikstranda 31), skrev jeg en artikkel om forholdet og sendte den til Tønsbergs Blad. Det var mandag 17. juli kl. 1602.

Plutselig måtte kommunen skifte ut granskeren

To timer senere melder TB-nett at Tjøme kommune, ved sin advokat Tor Erik Heggøy, at avtalen med revisjonsselskapet blir trukket tilbake og umiddelbart overført til et annet granskingsselskap.

LES OGSÅ: Tjøme måtte droppe granskningsselskap, toppsjefen hadde selv fått godkjent omstridt hytteutvidelse

Det var en retrett på hengende håret, men hva vet kommune- administrasjonen om det nye granskingsfirmaet? Et så lynraskt oppdragsskifte virker både hodeløst og lite tillitvekkende. Kommunen har fått tilsendt en liste over minst 70 tvilsomme saksbehandlinger og dispensasjoner, som burde tilsi at administrasjonen nå gikk litt mer forsiktig fram og kontrollerte egen praksis, slik at den ble kjent med de åpenbart dubiøse saker.

Kommunen helt uvitende?

Men der i gården er det ingen selvransakelse, eller viten om hva administrasjonen har behandlet. Ikke engang når det gjelder den meget omtalte saksbehandlingen av det betente hytteprosjektet i Nordre Svelvikstranda 31. Her er kommunen helt uvitende. Ifølge kommunens advokat Tor Erik Heggøy «kjenner ikke kommunen til at det er noen uregelmessigheter med byggeprosjektet til Norden-sjef Erik Mamelund i Ernst & Young». (TB 18/7)

Dette er helt utrolig, og en bisarr renvaskingsprosess uten sidestykke. Kommune- administrasjonen må jo ha kjent denne saken, siden den har vært til behandling flere ganger, først i Hovedutvalget for plan og miljø, og like etter tatt på delegasjon to ganger for tvilsomme utvidelser, som ble godkjent av saksbehandler. Klart at rådmannen og andre i administrasjonen må ha kjent til dette. Enten er de uvitende og hjernetomme, eller så dekker de systematisk over en kommunestyring som er pill råtten.

Paul Grøtvedt

kunsthistoriker, Tjøme

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags