Gå til sidens hovedinnhold

Kan toget fra Notodden også stoppe i Stokke og Tønsberg?

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

24. september blir en stor dag for våre fylker. Ny jernbane mellom Larvik og Porsgrunn som tar deg fra sentrum til sentrum på bare 12 minutter. Det er kanskje det mest fremtidsretta og miljøvennlige tiltaket som vi kan ta med oss inn i arbeidet med det nye Vestfold og Telemark fylke. Skal vi lykkes med å skape et nytt fylke, må vi lykkes i å knytte byene våre sammen med en moderne jernbane. Vei er viktig, men løser ikke utfordringen med å skape et mer bærekraftig samfunn. Moderne jernbane er svaret for store deler av våer nye sammenslåtte fylke.

Lokalt og regionalt i Arbeiderpartiet var vi stolte da den rødgrønne regjeringen i 2011 bestemte at det skulle bygges ny jernbane mellom Vestfold og Grenland. 23 kilometer med dobbeltspor som kutter reisetiden med hele 20 minutter. I september er drømmen vår blitt til en realitet.

Nå må vi sørge for at det også går tog mellom byene. Arbeiderpartiet i ditt nye fylke vil jobbe aktivt inn mot den blåblå regjeringen med et tydelig krav om at nye skinner også krever nye tog. I september vil vi ha nye spor med en kapasitet, men som dessverre vil stå unytta. Dette ønsker Arbeiderpartiet å gjøre noe med. Vi må få Storting og regjering til å bevilge driftsstøtte til flere og hyppigere togavganger. Vi kan starte med å forlenge togruta fra Notodden. I september er det ingen logikk i at toget fra Notodden stoppet i Porsgrunn. Bratsbergbanen må forlenges til Larvik.

Spørsmålet vi ønsker å stille til Jernbanedirektoratet er om det også er kapasitet til at det samme toget som starter i Notodden også kan stoppe i Sandefjord, på Sandefjord lufthavn, Stokke og Tønsberg? Vårt spørsmål til de sentrale myndigheter er om det ikke er på tide å tenke litt utenfor boksen. Tenke at alle tog må ikke ende i Oslo. Notodden – Tønsberg er for oss et viktig regionalt marked og vil binde de aller fleste byene i det nye Vestfold og Telemark fylke sammen. Vår påstand er at skal vi skape et bærekraftig samfunn utenfor Oslogryta, må vi ha aksept for prinsippet om regionale togtjenester.

Vår utfordring er at til tross for at den blåblå regjeringen følger opp ambisjonene til tidligere Storting om en storstilt jernbaneutbygging, er det ikke satt av midler til å kjøpe flere togtjenester. Den blåblå regjeringen gir oss den moderne jernbanen den rødgrønne regjeringen ga klarsignal for, men har så langt ikke forstått at å kjøre tog i hverken Norge eller Europe går med overskudd. Nå arbeides det med en ny nasjonal transportplan. Vårt håp er at Stortinget følger opp med tilskudd til flere tog, -også til vårt distrikt og nye fylke

Kommentarer til denne saken